Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Belgicko:Výbuch v Poľsku zrejme spôsobila protivzdušná obrana Ukrajiny

Policajt stojí na kontrolnom stanovišti neďaleko areálu bývalého poľnohospodárskeho družstva v obci Przewodów na východe Poľska v stredu 16. novembra 2022, kde dopadla v utorok podľa poľskej vlády raketa ruskej výroby. Foto: TASR/AP

Dedonderová uviedla, že podľa predbežne dostupných informácií predmetný útok pravdepodobne spôsobili ukrajinské protivzdušné systémy, ktoré boli nasadené na zneškodnenie ruských rakiet.

Brusel 16. novembra (TASR) - Výbuch, pri ktorom v utorok v poľskej obci Przewodów zahynuli dvaja ľudia, pravdepodobne spôsobili ukrajinské jednotky protivzdušnej obrany v snahe zneškodniť ruské raketové útoky. V stredu to uviedla belgická ministerka obrany Ludivine Dedonderová, informuje TASR podľa správy agentúry AFP.

"Včerajšie raketové útoky na Poľsko sú plne vyšetrované našou tajnou službou, ktorá je v úzkom kontakte s partnerskými službami NATO," povedala Dedonderová.

Dodala, že podľa predbežne dostupných informácií predmetný útok pravdepodobne spôsobili ukrajinské protivzdušné systémy, ktoré boli nasadené na zneškodnenie ruských rakiet.

Podľa Dedonderovej zasiahli poľské územie "kúsky ruských rakiet a ukrajinská protivzdušná strela." "Chcela by som vyjadriť sústrasť rodinám obetí a poľskému ľudu," povedala.

Rusko v utorok spustilo rozsiahly raketový útok na ukrajinské mestá. Moskva však trvá na tom, že s výbuchom v Poľsku nemá nič spoločné.

Generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg v súvislosti s týmto incidentom zvolal v stredu mimoriadne stretnutie s veľvyslancami členských štátov NATO.