Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Belgické súdy predĺžili dočasnú väzbu Kailisovej aj Tarabellovi

Ilustračné foto Foto: TASR

Europoslanci sú vyšetrovaní v kauze Katargate, ktorá otriasla Bruselom po tom, čo belgické úrady vykonali raziu v domoch a kanceláriách viacerých poslancov EP.

Brusel 3. marca (TASR) - Belgická justícia v piatok rozhodla o predĺžení preventívnej väzby o jeden mesiac v prípade belgického europoslanca Marca Tarabellu a o dva mesiace pre grécku europoslankyňu Evu Kailisovú v rámci vyšetrovania škandálu Katargate, ktorý zasiahol Európsky parlament (EP). Na správu belgického denníka Le Soir upozornil spravodajca TASR.

Správu pre Le Soir potvrdil Maxim Töller, jeden z právnikov z tímu objacov Tarabellu, ktorí súd žiadali o jeho prepustenie na slobodu. Obhajcom sa však podarilo len jeho premiestnenie do väzenia, ktoré sa nachádza bližšie k jeho rodine.

"Budeme pokračovať v boji za to, aby sa z väzenia dostal nevinný človek. Marc Tarabella je nevinný, niet mu čo vyčítať a za svoje názory nikdy nedostal peniaze ani dary," uviedla obhajoba belgického europoslanca.

Škandál s označením Katargate otriasol Bruselom po tom, čo belgické úrady v decembri 2022 vykonali raziu v domoch a kanceláriách viacerých poslancov EP. Polícia konala na základe obvinení, že predstavitelia Kataru im poskytli peniaze a štedré dary výmenou za zaistenie priaznivého hlasovania v europarlamente vo veciach týkajúcich sa Kataru, ktorý je často kritizovaný za porušovanie ľudských a pracovných práv.

V tomto korupčnom škandále už boli zadržaní europoslanci Eva Kailisová (Grécko), Marc Tarabella (Belgicko), Andrea Cozzolino (Taliansko), ako aj bývalý taliansky europoslanec Pier Antonio Panzeri, poslanecký asistent a zároveň Kailisovej partner Francesco Giorgi (Taliansko) a Niccolo Figa-Talamanca, manažér mimovládnej organizácie, pôvodom z Talianska. Cozzolino je v domácom väzení v Taliansku.





(spravodajca TASR Jaromír Novak)