Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Belgické tajné služby sledovali útočníka z vlaku, ale nie nepretržite

Muž leží na zemi vo vlaku po incidente Foto: TASR/AP

Potvrdil to dnes ráno belgický federálny minister vnútra a vicepremiér Jan Jambon pre rozhlasovú stanicu Radio 1.

Brusel 24. augusta (TASR) - Mladý Maročan, ktorého útok v rýchlovlaku Thalys minulý piatok zmarila skupina cestujúcich, bol sledovaný belgickými spravodajskými službami, "ale nie 24 hodín denne". Potvrdil to dnes ráno belgický federálny minister vnútra a vicepremiér Jan Jambon pre rozhlasovú stanicu Radio 1.

Identitu muža sa podarilo potvrdiť na základe odtlačkov prstov. Ide o Ajjúba Chazzaního. Belgický vicepremiér potvrdil, že Chazzaní bol domácim spravodajským službám známy, nebol však považovaný za "príliš nebezpečného".

"To je dôvod, prečo nebol sledovaný 24 hodín denne; ale mali sme ho pod dozorom," povedal minister.

Úrad belgického premiéra potvrdil, že Belgicko diplomatickou cestou odovzdá medaily cti pre troch Američanov, ktorí dokázali vo vlaku znemožniť Chazzaního útok. Cestujúci z USA sa medzitým vrátili do Spojených štátov.

Belgický premiér Charles Michel sa dnes zúčastnil ceremoniálu v Elyzejskom paláci v Paríži, kde francúzsky prezident Francois Hollande udelil rád Čestnej légie trom mladým Američanom a jednému Britovi, ktorí zabránili potenciálnemu masakru na palube medzinárodného rýchlika z Amsterdamu do Paríža.

Belgický premiér upozornil, že je dôležité, aby aj Belgicko ukázalo svoju vďačnosť, lebo tento rýchlik bol "plný belgických cestujúcich, ktorých životy boli zachránené".

Televízna stanica RTBF uviedla, že Michel po osobnom stretnutí s "hrdinami z vlaku" rokoval s francúzskym prezidentom o opatreniach, ktoré obe krajiny musia prijímať v boji proti terorizmu.