Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Belgické úrady odhalili ďalšieho džihádistu

Na archívnej snímke belgickí vojaci hliadkujú na Námestí Grand Place v centre Bruselu. Bezpečnostné opatrenia v Belgicku vzrástli po nedávnych útokoch v Paríži. Foto: TASR/AP Photo

Belgičan marockého pôvodu, ktorý môže byť dôležitým svedkom pre objasnenie parížskych atentátov.

Brusel 19. januára (TASR) - Dlhý zoznam džihádistov z Belgicka, ktorí sa podieľali priamo alebo nepriamo na novembrových bombových útokoch v Paríži, sa rozrástol o ďalšie meno. Televízna stanica RTBF dnes uviedla, že do pozornosti tajných služieb pribudol Gelel Attar, Belgičan marockého pôvodu, ktorý môže byť dôležitým svedkom pre objasnenie parížskych atentátov.

RTBF pripomenula, že ide o 26-ročného muža, ktorý bol zatknutý v Casablanke v Maroku, a ktorý nie je neznámy belgickej justícii.

Attar bol blízkym priateľom Abdelhamida Abaaouda, údajného organizátora útokov z Paríža, ktorého polícia zabila pri razii v parížskej štvrti Saint-Denis. Podľa dostupných údajov sa poznal aj s Chakibom Akrouhom z bruselskej imigrantskej štvrte Molenbeek, ktorý strieľal na ľudí sediacich na terasách parížskych reštaurácii a ktorý bol taktiež zabitý pri razii v Saint-Denis.

Akrouh a Attar sa ako džihádistickí bojovníci stretli v januári 2013 v Sýrii. Počas tohto obdobia Attar používal prezývku Abú Ibrahím a zoznámil sa s Abaaoudom. Najskôr bojoval v radoch skupiny al-Nusra, sýrskej vetvy siete al-Káida, potom sa stal členom teroristickej organizácie Islamský štát (IS).

Podľa údajov marockého ministerstva vnútra Attar nezostal v Sýrii dlho. Len niekoľko mesiacov po svojom príchode, v júni 2013, opustil oblasť bojov a našiel si útočisko v rodinnom dome v Maroku, kam sa dostal cez Nemecko, Belgicko a Holandsko.

Marocké úrady ho na základe medzinárodného zatykača zadržali v novembri 2014, do Belgicka ho však nevydali.

Belgické súdy ho v neprítomnosti v roku 2015 v rámci súdneho procesu "Zerkani" (pomenovanom podľa jedného z najznámejších verbovačov džihádistických bojovníkov v Belgicku) odsúdili na päť rokov za mrežami. Súd ho obvinil, že zohrával aktívnu úlohu pri nábore mladých bojovníkov pod vedením imáma Khalida Zerkaniho.

Attar sa mal po kontaktovaní záujemcov o džihád podieľať na ich aktívnej indoktrinácii a budúcich bojovníkov nútil k drobným krádežiam, aby si mohli zaplatiť let do Sýrie.

Príslušné úrady zatiaľ odmietajú prezradiť aké sú Attarove väzby na útoky v Paríži, isté je len to, že belgická justícia naň nemá priamy dosah, lebo vďaka dvojitému marocko-belgickému občianstvu mu nehrozí vydanie do Belgicka.