Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Belgickej firme poskytnú 25 miliónov eur na vývoj lieku proti covidu

Ilustračná snímka. Foto: TERAZ.SK - Anna Švidroňová

Očakáva sa, že liek bude mať významný vplyv na verejné zdravie a doplní proticovidové lieky pre ľudí s oslabenou imunitou a pre starších.

Brusel 9. januára (TASR) - Európska investičná banka (EIB) v pondelok oznámila, že s belgickou startupovou firmou ExeVir podpísala financovanie pôžičky 25 miliónov eur na vývoj lieku proti ochoreniu COVID-19. Ide o liek s označením XVR012, informuje spravodajca TASR.

Očakáva sa, že liek bude mať významný vplyv na verejné zdravie a doplní proticovidové lieky pre ľudí s oslabenou imunitou a pre starších.

Firma ExeVir využíva svoju technologickú platformu protilátok odvodených od lamy na vytváranie multišpecifických protilátok na liečbu infekčných chorôb. Financovanie prostredníctvom EIB pomôže posunúť liek XVR012 do klinických skúšok na liečbu COVID-19.

Firma ExeVir pri tejto príležitosti spresnila, že okrem uvedenia tohto produktu na trh, chce rozšíriť svoj výskum aj na ďalšie infekčné choroby, ako súčasť stratégie pripravenosti na pandémie.

EIB firme poskytne stabilný a dlhodobý kapitál na podporu výskumných a vývojových činností a klinických skúšok. Prvotné zameranie spoločnosti je však posilniť prevenciu na COVID-19 pre populáciu pacientov s oslabenou imunitou (približne tri percentá bežnej západoeurópskej populácie).