Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Belgickí colníci objavili v antverpskom prístave vyše tony kokaínu

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Na trhu by sa hodnota úlovku vyšplhala na vyše 80 miliónov eur.

Brusel 6. augusta (TASR) - Belgickým colníkom v prístave Antverpy sa koncom minulého týždňa podarilo objaviť viac ako tonu kokaínu ukrytú v kontajneri na banány. Na trhu by sa hodnota "úlovku" vyšplhala na vyše 80 miliónov eur, uviedla v pondelok belgická televízna stanica RTBF.

Podľa správ RTBF colníci objavili 1727 kilogramov kokaínu minulý piatok (3.8.) počas kontrolnej operácie v prístave Antverpy. "Drogy boli ukryté v kontajneri s banánmi pôvodom z Ekvádoru. Ich hodnota po ďalšom predaji sa odhaduje na viac ako 80 miliónov eur," uviedlo federálne ministerstvo financií v správe pre médiá.

Tovar bol vyložený v prístave Waasland, ktorý je z hľadiska svojho významu sekundárnym prístavom v Antverpách.

Podľa RTBF to nie je prvý veľký úlovok v prístave Antverpy, ktorý je známy ako "drogové centrum" Európy. V roku 2016 tam colníci zadržali viac ako 29 ton kokaínu. Colníci a polícia využívajú sieť informátorov na získanie indícií o drogových zásielkach. Vo februári tohto roku antverpská polícia uviedla, že viacerí z jej informátorov čelili verejným vyhrážkam smrťou.

Úrady na boj s touto situáciou zaviedli špeciálny operačný plán, ktorý kombinuje znalosti a úsilie colníkov, prístavnej polície a federálnej polície.

Spravodajca TASR Jaromír Novak