Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Belgickí colníci zhabali v Antverpách vyše tony pašovaného kokaínu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Zachytené drogy po ich objavení a vyložení zničili. Momentálne prebieha policajné vyšetrovanie s cieľom zistiť pôvod a miesto určenia nelegálnej zásielky narkotík.

Brusel 5. januára (TASR) - Belgickí colníci v utorok v oblasti antverpského prístavu zadržali vyše jednej tony kokaínu. Správu vo štvrtok potvrdilo federálne ministerstvo financií, informuje spravodajca TASR.

Ministerstvo v správe pre médiá spresnilo, že 1250 kilogramov kokaínu bolo ukrytých v nádobe naplnenej paradajkovým pretlakom.

Zachytené drogy po ich objavení a vyložení zničili. Momentálne prebieha policajné vyšetrovanie s cieľom zistiť pôvod a miesto určenia nelegálnej zásielky narkotík.

Posledné veľké "úlovky" zaznamenali antverpskí colníci v prvej polovici decembra 2022 – zásielka 4,8 tony kokaínu bola ukrytá medzi banánmi dovážanými z Panamy a 3,9 tony kokaínu bolo v kontajneri s banánmi odoslanom z Ekvádoru.

Belgické médiá už dlho upozorňujú, že prístav Antverpy je hlavnou vstupnou bránou do Belgicka pre kokaín a ostatné drogy. Úrady odhadujú, že touto cestou sa do krajiny a ďalej, do zvyšku Európy, dostávajú drogy v hodnote 50 až 60 miliárd eur ročne.

Antverpský prístav ročne prijme okolo 12 miliónov kontajnerov, ktoré privážajú tisíce lodí z celého sveta. Colníci každý deň odklonia približne 100 podozrivých kontajnerov. Colná správa má právomoc ich otvárať a prehľadávať, čo niekedy trvá aj niekoľko hodín. Kokaín jeho odosielatelia ukrývajú na nečakaných miestach: v prevážaných autách, chladničkách, v baleniach banánov či v kmeňoch stromov.

Počet zachytených zásielok kokaínu v Antverpách prudko rastie – kým v roku 2013 úrady zhabali 4,7 tony tejto drogy, v roku 2021 to už bolo 89 ton a za rok 2022 sa odhaduje, že to bude vyše 100 ton. Podľa úradov však objavené zásielky nelegálnych drog predstavujú iba desať percent z celkového množstva drog prepravovaných cez antverpský prístav.