Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 20. jún 2024Meniny má Valéria
< sekcia Zahraničie

Belgickí dozorcovia sa búria proti nadpráci s väznenými teroristami

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Cely vo väznici Forest sa zaplnili v dôsledku série zatýkaní z posledných dní súvisiacich s novembrovými útokmi v Paríži a marcovými výbuchmi v Bruseli.

Brusel 12. apríla (TASR) - Dozorcovia väznice v bruselskej štvrti Forest sú znepokojení vysokým počtom nebezpečných väzňov spájaných s terorizmom, uviedla dnes belgická televízna stanica RTBF.

Cely vo väznici Forest sa zaplnili v dôsledku série zatýkaní z posledných dní súvisiacich s novembrovými útokmi v Paríži a marcovými výbuchmi v Bruseli. Dvanásť prísne strážených väzňov vrátane Mohameda Abriniho, čiže tretieho atentátnika z letiska Zaventem, však pre personál väznice znamená nadmernú záťaž a zodpovednosť.

"Je to nadpráca pre nás zamestnancov, ktorí nie sme na to školení, vo väzení, ktoré nie je na to vhodné," cituje RTBF slová zástupcu belgického odborového združenia verejných zamestnancov a správcu väznice Cosima Agostina.

Na osoby zadržané v súvislosti s teroristickou trestnou činnosťou sa vzťahuje osobitný väzenský režim. Nemôžu sa kontaktovať medzi sebou a ani s inými väzňami. Majú nárok na každodennú hodinovú vychádzku na väzenský dvor, ale iba osamote pod dozorom väzenských strážcov, bez možnosti komunikovať s inými väzňami. To znamená, že väzenské krídlo, ktorým prechádzajú na dvor, musí byť zakaždým úplne vyprázdnené.

Podobné obmedzenia platia aj pri výdaji stravy: osobám obvineným z terorizmu nesmú jedlo do ich ciel rozvážať iní väzni ale len personál väznice.

To všetko značne komplikuje každodennú službu dozorcov, ktorí požadujú čo najrýchlejšie otvorenie špecializovaných väzníc v Ittre južne od Bruselu a v Hasselte na severe Belgicka. V týchto väzniciach boli vybudované nové krídla pre zradikalizovaných moslimov.

Odbory zastupujúce väzenský personál už ohlásili štrajkovú pohotovosť. Koncom tohto týždňa by sa malo konať stretnutie medzi správou väznice a dozorcami, ktorí naliehajú na urýchlený presun nebezpečných väzňov z Forest do špeciálnych väzníc v Ittre a Hasselte.