Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Belgicko cez zimu pomôže Ukrajine dodávkami 3000 ton soli na ciesty

Ilustračná snímka. Foto: TASR Lukáš Grinaj

Poskytnutá pomoc bude v celkovej výške 600.000 eur vrátane nákladov spojených s dopravou.

Brusel 19. januára (TASR) - Belgicko už začalo posielať na Ukrajinu zásielky soli na rozmrazovanie zasnežených ciest. Flámsky región sa ponúkol, že Ukrajine pošle počas zimnej sezóny celkovo 3000 ton soli, informuje spravodajca TASR s odkazom na správy tlačovej agentúry Belga.

Cieľom zásielky technickej soli je odpratať sneh z ukrajinských ciest, potvrdilo vo štvrtok belgické federálne ministerstvo zahraničných vecí. Podľa údajov rezortu vypravia na Ukrajinu od začiatku januára až do začiatku marca každý týždeň desať kamiónov naložených soľou.

"Ide o nevyhnutný produkt, ktorý umožní ukrajinskému obyvateľstvu pohybovať sa po krajine aj napriek vojne a nepriaznivým poveternostným podmienkam v tomto ročnom období," uvádza sa vo vyhlásení ministerstva.

Poskytnutá pomoc bude v celkovej výške 600.000 eur vrátane nákladov spojených s dopravou.

V praxi ide o spoluprácu medzi regiónom Flámsko, ktoré daruje cestnú soľ, a federálnou vládou, ktorá zabezpečuje koordináciu logistiky na európskej úrovni a dopravu prostredníctvom mechanizmu B-FAST (Belgický tím prvej pomoci a podpory).

Ministerstvo pripomenulo, že už vlani koncom novembra vyslali prvých päť kamiónov s nákladom 125 ton soli. Tento rok vypravia na Ukrajinu celkovo 110 až 115 kamiónov.

Belgicko pri organizácii prepravy soli na Ukrajinu spolupracuje aj s EÚ, konkrétne s Generálnym riaditeľstvom Európskej komisie pre operácie v oblasti civilnej ochrany a humanitárnej pomoci (DG ECHO).

Belgická podpora je reakciou na žiadosť Ukrajiny o pomoc prostredníctvom Mechanizmu EÚ v oblasti civilnej ochrany.





(spravodajca TASR Jaromír Novak)