Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Belgicko: Dvadsaťročný trest pre iránskeho diplomata-atentátnika platí

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Belgickej polícii sa podarilo zmariť chystaný útok, keď na základe informácií viacerých európskych spravodajských služieb zadržala auto prevážajúce výbušninu.

Brusel 5. mája (TASR) - Dvadsať rokov za mrežami si odsedí iránsky diplomat odsúdený v Belgicku za plánovaný bombový atentát na zhromaždenie iránskej opozície, ktoré sa malo konať v júni 2018 v okolí Paríža. Informovala o tom v stredu tlačová agentúra AFP.

Verdikt súdu z Antverp, ktorý vyniesli začiatkom februára, nadobudol platnosť po tom, ako sa odsúdený Asadolláh Asadí (49) voči rozsudku neodvolal. Antverpský súd ho vo februári odsúdil za dodávku výbušnín na útok, ktorý mal podľa plánov prebehnúť 30. júna 2018 a ktorého cieľom bola exilová opozičná skupina Iránska národná rada odporu (NCRI).

Antverpská prokuratúra pre médiá potvrdila, že traja ďalší jednotlivci, odsúdení ako spolupáchatelia plánovaného útoku na 15 až 18 rokov väzenia, sa rozhodli podať odvolanie proti pôvodnému rozsudku.

AFP pripomenula, že Irán oficiálne protestoval proti verdiktu voči Asadímu a vo februári si iránske ministerstvo zahraničných vecí predvolalo belgického veľvyslanca v Teheráne, aby vyjadrilo svoju nespokojnosť.

Belgickej polícii sa podarilo zmariť chystaný útok, keď na základe informácií viacerých európskych spravodajských služieb zadržala auto prevážajúce výbušninu. Asadího, ktorý bol v tom čase diplomatom na iránskom veľvyslanectve v Rakúsku, zadržali nasledujúci deň v Nemecku. Vyšetrovatelia dospeli k záveru, že išlo o iránskeho agenta tajných služieb pracujúceho pod ochranou diplomatickej imunity. Výbušninu aj s rozbuškou podľa zozbieraných dôkazov odovzdal 28. júna v Luxemburgu dvojici s iránsko-belgickým štátnym príslušenstvom. Za spoluvinníka bol uznaný aj ďalší iránsko-belgický občan a bývalý iránsky disident, ktorý mal dvojicu s bombou prepašovať na demonštráciu iránskej opozície.

Na demonštrácii NCRI sa zúčastnili poprední predstavitelia iránskeho disentu a niektorí prominentní podporovatelia opozície vrátane Rudyho Giulianiho, osobného právnika exprezidenta USA Donalda Trumpa.

AFP uviedla, že existujú obavy, že Teherán vyvíjal tlak na Belgicko, aby prepustilo Asadího výmenou za zadržaných európskych občanov v Iráne. Ide napríklad o iránsko-švédskeho akademika Achmada Rézu Džalálího, ktorý prednášal na Bruselskej slobodnej univerzite (VUB/ULB) a ktorého iránsky režim odsúdil na smrť pre obvinenia zo špionáže.





(spravodajca TASR Jaromír Novak)