Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Belgicko je v kritickej situácii, má denný rekord hospitalizovaných

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Už nesmieme strácať žiaden čas, musíme zabrániť úplnému zrúteniu nášho systému zdravotnej starostlivosti, varuje šéfka siete belgických nemocníc.

Brusel 30. októbra (TASR) - Belgicko zaznamenalo vo štvrtok rekordný celkový počet 6187 ľudí hospitalizovaných s ochorením COVID-19. Informoval o tom v piatok zdravotnícky úrad krajiny, ktorý citovala spravodajská stanica CNN. V súčasnosti je na jednotkách intenzívnej starostlivosti (JIS) 1057 pacientov.

Belgicko zaznamenalo svoje maximum 1285 pacientov na JIS na vrchole prvej vlny ochorenia COVID-19 v apríli. Posledné dva týždne v krajine denne hospitalizovali v priemere 484 ľudí.

Šéfka Zorgnet-Icuro - siete 775 nemocníc, domovov starostlivosti a zdravotníckych zariadení po celej krajine - pre CNN uviedla, že situácia je teraz "absolútne kritická".

"Už nesmieme strácať žiaden čas, musíme zabrániť úplnému zrúteniu nášho systému zdravotnej starostlivosti," povedala Margot Cloetová. "Belgické nemocnice jednotne veľmi úpenlivo prosia o zavedenie zosilneného lockdownu (zastavenie krajiny)," dodala.

"Pravdepodobne do týždňa maximálne zaplníme kapacitu lôžok na jednotkách intenzívnej starostlivosti. A Belgicku nedochádzajú len lôžka, ale aj zdravotníci," upozornila Cloetová.

Liege, tretie najväčšie mesto krajiny, má najväčšiu incidenciu (výskyt) nakazených na počet obyvateľov v Belgicku. Zdravotníkov v niektorých tamojších nemocniciach požiadali, aby pokračovali v práci aj napriek tomu, že sú pozitívne testovaní na ochorenie COVID-19 - pokiaľ sa u nich neprejavujú žiadne príznaky.

Riaditeľ pre komunikáciu v Univerzitnej nemocnici v Liege Louis Maraite v utorok 27. októbra pre CNN uviedol, že z dôvodu nedostatku personálu nemocnica už "nemala na výber" a musela požiadať pozitívne, bezpríznakové zdravotné sestry, aby na dobrovoľnom základe pracovali ďalej.

Maraite odhadol, že v súčasnosti je koronavírusom infikovaných päť až desať percent zdravotných sestier v tejto nemocnici, ale väčšina z nich je mimo pracoviska, doma.