Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 26. máj 2024Meniny má Dušan
< sekcia Zahraničie

Belgický kráľ zatiaľ neprijal demisiu hlavných vyjednávačov o vláde

Belgický kráľ Filip počas prejavu k národu z dôvodu šíriaceho sa koronavírusu v Bruseli 17. marca 2020. Belgicko v snahe obmedziť šírenie koronavíru zatvorilo školy, reštaurácie, bary a zároveň zrušilo športové a kultúrne podujatia. Foto: TASR/AP

Belgicko tak pokračuje v rekordne dlhom období bez federálnej vlády, ktorá by vzišla z riadnych volieb.

Brusel 17. augusta (TASR) - Belgický kráľ Filip v pondelok doobeda prijal predsedov dvoch najväčších politických strán, ktorí boli 20. júla poverení rokovaniami o vytvorení federálnej koaličnej vlády. Líder Novej flámskej aliancie (N-VA) Bart de Wever a šéf frankofónnej Socialistickej strany (PS) Paul Magnette v piatok oznámili, že sa tejto úlohy vzdávajú, avšak kráľ zatiaľ ich rezignáciu neprijal, uviedla televízna stanica RTBF.

De Wever a Magnette v pondelok predložili kráľovi svoju záverečnú správu týkajúcu sa úlohy, ktorou ich poveril. Išlo v poradí už o ich tretiu správu, v ktorej tak ako 31. júla a 8. augusta konštatujú neúspech, preto obaja politici kráľovi zároveň doručili aj svoje rezignácie na posty vyjednávačov.

Podľa RTBF sa v kráľovskom paláci zdržali okolo 30 minút, pričom kráľ Filip zatiaľ nepotvrdil, že prijíma ich rezignáciu. Vo vyhlásení pre médiá kráľovský palác uviedol, že panovník začne sériu konzultácií s predsedami politických strán, ktoré boli zapojené do koaličných rokovaní po parlamentných voľbách z 26. mája 2019.

Belgicko tak pokračuje v rekordne dlhom období bez federálnej vlády, ktorá by vzišla z riadnych volieb. V pondelok uplynulo už 613 dní od rozpadu koalície pod vedením Charlesa Michela, k čomu došlo v decembri 2018 po nezhodách medzi liberálnym Reformným hnutím (MR) a N-VA. Predchádzajúce rekordné obdobie bez riadne zvolenej vlády trvalo 589 dní — od apríla 2010 do decembra 2011.

(spravodajca TASR Jaromír Novak)