Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Belgicko kúpi dve vojnové lode na ochranu svojho pobrežia

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Nové vojenské plavidlá posilnia doterajšie dve hliadkovacie lode Castor a Pollux.

Brusel 1. marca (TASR) - Belgická federálna vláda vypracovala konkrétne plány na nákup ďalších dvoch vojenských lodí, ktoré budú hliadkovať pri pobreží krajiny. Uviedol to v stredu internetový denník The Brussels Times s odvolaním sa na belgického poslanca Jaspera Pillena, informuje spravodajca TASR.

Nové vojenské plavidlá posilnia doterajšie dve hliadkovacie lode Castor a Pollux.

Pillen, ktorý sa vo federálnom parlamente zaoberá otázkami obrany, upozornil, že plánovaný nákup lodí sa uskutoční v období, keď Rusko podniká provokácie aj pri belgickom a holandskom pobreží.

Podľa údajov belgického federálneho ministerstva obrany preplávalo minulý rok okolo pobrežia Belgicka 30 ruských vojenských lodí, čo je menej než v rokoch 2021 (76) a 2020 (88). Aj napriek tomu zostáva Belgicko ostražité voči potenciálnym námorným hrozbám, uistila ministerka obrany Ludivine Dedonderová.

"Výrazný nárast ruských aktivít pri belgickom pobreží v posledných rokoch, vrátane prítomnosti obojživelných vyloďovacích plavidiel, určite súvisel s prípravami na vojnu na Ukrajine, zatiaľ čo pokles pozorovania ruských lodí v roku 2022 pravdepodobne súvisel s pokračujúcou ruskou inváziou," do ktorej je zapojené aj ruské vojenské námorníctvo, vysvetlil Pillen.

"Ruské vojnové lode majú právo plaviť sa v medzinárodných vodách Severného mora a Lamanšského prielivu, ale je nevyhnutné, aby sme tieto pohyby dobre monitorovali," odkázal Pillen.





(spravodajca TASR Jaromír Novak)