Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

V Belgicku chráni ženy pred násilím expartnerov mobilná aplikácia

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Cieľom je chrániť ženy v minulosti ohrozené domácim násilím, ktoré môže bývalý partner pri pokuse o "zmierenie" napadnúť.

Brusel 1. decembra (TASR) - Ženy, ktoré sa cítia ohrozené svojimi partnermi, môžu na území celého Belgicko používať "protizmierovacie tlačidlo" na mobile. Ide o aplikáciu, ktorá políciu upozorní, ak sa konkrétna žena ocitla v nebezpečenstve. Na piatkovú správu televíznej stanice RTBF upozornil spravodajca TASR.

Cieľom je chrániť ženy v minulosti ohrozené domácim násilím, ktoré môže bývalý partner pri pokuse o "zmierenie" napadnúť.

"Je to tlačidlo na telefóne, ktoré môžeme aktivovať, len čo sa obeť cíti neistá a ohrozená, pretože jej násilný bývalý partner je nablízku," uviedla kancelária štátnej tajomníčky pre rodovú rovnosť Marie-Colline Leroyovej.

Leroyová boj proti vraždám žien označila za prioritu federálnej vlády, ktorá v júni tohto roku prijala zákon proti "feminicíde" (StopFéminicide) - vraždám žien súčasnými alebo bývalými partnermi. Jeho zmyslom je, aby sa každá žena mohla voľne pohybovať, opustiť svojho partnera a cítila sa byť v bezpečí.

Po aktivácii alarmu sa o núdzovej situácii dozvie Informačné a komunikačné centrum Policajného zboru, ktoré upozorní policajnú zónu, v ktorej sa ohrozená žena nachádza. Zásahový tím pozná okolnosti a predošlé incidenty, páchateľa, jeho povahové vlastnosti, čo uľahčuje riešenie situácie.

"Naším cieľom je, aby sa počet vrážd žien v Belgicku každý rok znižoval. Alarm proti zmiereniu ... umožňuje rýchly policajný zásah," zdôraznila Marie-Colline Leroyová. Minister spravodlivosti Paul Van Tigchelt upozornil, že príliš veľa žien býva ohrozovaných, pričom vo viac ako polovici prípadov sú páchateľmi bývalí partneri.

RTBF pripomenula, že aplikáciu môžu na polícii získať ženy, ktoré dokázateľne boli obeťou vážneho alebo život ohrozujúceho obťažovania bývalým partnerom. Musia bývať na území policajnej zóny, kde je uložený spis o predošlých incidentoch a nesmú udržiavať dobrovoľný kontakt s bývalým útočníkom, ak to nie je nevyhnutné v rámci starostlivosti o deti.





(spravodajca TASR Jaromír Novak)