Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Belgicko na pôde OSN pomáha pripraviť novú rezolúciu o treste smrti

OSN. Archívna foto. Foto: TASR/AP

Text rezolúcie bude predložený Rade OSN pre ľudské práva (HRC) v septembri tohto roku, oznámila v utorok šéfka belgickej diplomacie Hadja Lahbibová.

Brusel 28. februára (TASR) — Belgicko na pôde Organizácie Spojených národov (OSN) spolupracuje s ďalšími krajinami na návrhu novej rezolúcie o treste smrti. Text rezolúcie bude predložený Rade OSN pre ľudské práva (HRC) v septembri tohto roku, oznámila v utorok šéfka belgickej diplomacie Hadja Lahbibová, informuje spravodajca TASR.

Tlačová agentúra Belga spresnila, že Lahbibová to uviedla počas prebiehajúceho 52. zasadnutia HRC v Ženeve. Belgicko tým sleduje svoj cieľ z roku 2006, keď si stanovilo boj za zrušenie trestu smrti za jednu zo svojich priorít v oblasti ľudských práv na medzinárodnej scéne.

Belgicko túto tému vyzdvihlo aj v roku 2019, keď kandidovalo na krajinu predsedajúcu zasadnutiam Rady OSN pre ľudské práva v rokoch 2023 - 2025. V tom istom roku Belgicko hostilo 7. ročník Kongresu proti trestu smrti.

Belga pripomenula, že OSN už na túto tému prijala niekoľko rezolúcií. V roku 2021 Rada pre ľudské práva schválila text, ktorý vyzýva štáty, stále uplatňujúce trest smrti, aby rešpektovali pravidlá spravodlivého súdneho procesu, povolili poslednú návštevu rodinám odsúdených pred popravou či vrátili rodine telo popravenej osoby.

HRC sa v utorok v Ženeve tejto téme opäť venovala na podnet ôsmich členských krajín OSN — Belgicka, Beninu, Francúzska, Kostariky, Mexika, Moldavska, Mongolska a Švajčiarska.

"Medzinárodné právo hovorí jasne: Uplatňovanie trestu smrti sa musí obmedziť na najzávažnejšie trestné činy, napríklad úmyselné zabitie. Vyzývame preto všetky štáty, ktoré ešte stále uplatňujú trest smrti, aby zredukovali zoznam trestných činov, za ktoré sa trest uplatňuje," povedala Lahbibová v mene spomínaných ôsmich krajín. Upozornila tiež, že vo svete narastá trend požadujúci absolútne zrušenie trestu smrti. "Sme kategoricky proti trestu smrti, za každých okolností a bez ohľadu na spáchaný zločin," povedala belgická ministerka zahraničných vecí.



(spravodajca TASR Jaromír Novak)