Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Belgicko odmieta vydať do Ekvádora exprezidenta tejto krajiny

Rafael Correa, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Correa bol prezidentom Ekvádoru v rokoch 2007 až 2017 a je vnímaný ako odporca neoliberálnej hospodárskej politiky.

Brusel 10. mája (TASR) - Belgický súd zamietol žiadosť ekvádorskej justície o vydanie bývalého prezidenta Ekvádoru Rafaela Correu, ktorý v súčasnosti žije v Bruseli aj so svojou belgickou manželkou. Informuje o tom spravodajca TASR s odkazom na denník The Brussels Times.

Podľa belgických novín zamietnutie žiadosti oznámili minulý týždeň v piatok (6. 5.) Correovi právnici.

Ekvádorského exprezidenta v novembri 2021 odsúdili na osem rokov väzenia za obvinenia z korupcie, ktoré však dôrazne odmieta. Minulotýždňové rozhodnutie belgického ministerstva spravodlivosti zamietnuť žiadosť ekvádorských úradov o vydanie Correu podľa The Brussels Times vyplýva z obáv Belgicka, že Correa je terčom politického prenasledovania.

Právna kancelária pracujúca na tomto prípade tvrdí, že belgické ministerstvo uviedlo, že Belgicko odmieta spolupracovať s ekvádorským súdnictvom "v kontexte politických procesov", ministerstvo však takéto oficiálne oznámenie nevydalo.

Correa dostal 15. apríla v Belgicku politický azyl, a to z dôvodov prebiehajúcej kampane proti nemu v Ekvádore. Získanie štatútu azylanta zabránilo vydať bývalého ľavicového prezidenta do rúk ekvádorskej justície.

Ekvádorská prokuratúra tvrdí, že Correa vedel o úplatkoch, ktoré stavebné firmy dávajú politikom, čo exprezident poprel a tvrdí, že sa stal obeťou politického prenasledovania zo strany svojich nástupcov v úrade.

Correa bol prezidentom Ekvádoru v rokoch 2007 až 2017 a je vnímaný ako odporca neoliberálnej hospodárskej politiky. V roku 2018 sa jeho politickí oponenti pokúsili obviniť ho z účasti na únose opozičného politika. Correa poprel akúkoľvek súvislosť s týmto prípadom, ale rozhodol sa, že oficiálne požiada o azyl v Belgicku.

Jeho obhajcovia tvrdia, že Correovo odsúdenie v novembri 2021 odzrkadľuje prípad bývalého brazílskeho prezidenta Luiza Inácia Lulu da Silvu, ktorého už zbavili obvinení z korupcie.

The Brussels Times pripomenul, že súčasný prezident Ekvádoru Guillermo Lasso je rovnako vyšetrovaný pre korupciu. Jeho meno sa opakovane vyskytuje v dokumentoch Pandora Papers a je spájané s viacerými spoločnosťami so sídlom v daňových rajoch.