Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Belgicko odmietlo vydať do Španielska odsúdeného repera

Na archívnej snímke z 15. septembra 2020 španielsky reper José Miguel Arenas Beltrán, známy ako Valtonyc, čaká na súde v Ghente. Foto: TASR/AP

Tento 28-ročný hudobník utiekol do Belgicka v roku 2018 po tom, ako mu udelili triapolročný trest väzenia.

Gent 17. mája (TASR) - Odvolací súd v belgickom meste Gent zamietol v utorok žiadosť o vydanie španielskeho repera Valtonyca do vlasti, kde ho odsúdili za údajnú podporu terorizmu a urážku kráľa v textoch svojich piesní. TASR správu prevzala z agentúry AP.

Obžaloba má teraz podľa svojich vyjadrení 24 hodín na to, či sa rozhodne odvolať sa a posunúť prípad na kasačný súd - najvyšší súd Belgicka. Utorňajšie rozhodnutie súdu je už celkovo štvrté takéto zamietnutie vydania tohto repera, ktoré požadujú španielske súdne úrady, pripomína AP.

Tento 28-ročný hudobník, vlastným menom José Miguel Arenas Beltrán, utiekol do Belgicka v roku 2018 po tom, ako mu udelili triapolročný trest väzenia.

Odsúdili ho za texty piesní zverejnené na internete v rokoch 2012 a 2013 v čase, keď bol ešte málo známym spevákom na Baleárskych ostrovoch. Jeho texty rozdelili mienku v Španielsku. Podľa niektorých by ho v iných krajinách nemohli dostať do väzenia, kým iní zdôrazňovali, že aj sloboda prejavu má svoje hranice.