Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

Belgicko pokračuje v očkovaní vakcínou od AstraZenecy

Balenie s vakcínou proti ochoreniu COVID-19 od spoločnosti AstraZeneca v lekárni v meste Boulogne Billancourt pri Paríži 15. marca 2021. Foto: TASR/AP

Je to veľmi dobrá vakcína a ochrana pred chorobou, ktorá zabíja, zdôvodnil toto rozhodnutie federálny minister zdravotníctva Frank Vandenbroucke.

Brusel 15. marca (TASR) - Belgicko sa nepridá k desiatke európskych krajín, ktoré pozastavili očkovanie vakcínou od spoločnosti AstraZeneca, a bude pokračovať v aplikácii tejto očkovacej látky. Uviedli to v pondelok večer viaceré belgické médiá.

Rozhodnutie bolo prijaté na úrovni Národnej rady pre zdravie a odobrila ho aj mimoriadna pracovná skupina pre očkovanie. Ich odporúčania sa rozhodli rešpektovať ministri zdravotníctva federálnej vlády a regionálnych vlád, ktorí sa v pondelok popoludní stretli na medzirezortnej konferencii o verejnom zdraví.

"Je to veľmi dobrá vakcína a ochrana pred chorobou, ktorá zabíja," zdôvodnil toto rozhodnutie federálny minister zdravotníctva Frank Vandenbroucke.

Belgicko tak ide proti prúdu európskych krajín, ktoré sa rozhodli pozastaviť očkovanie touto vakcínou z dôvodu obáv z možnej spojitosti s tvorbou krvných zrazenín u ľudí, ktorí dostali vakcínu od AstraZenecy.

Európska agentúra pre lieky (EMA) v pondelok uviedla, že pokračuje vo vyšetrovaní "tromboembolických udalostí" u ľudí očkovaných vakcínou od AstraZenecy. Bezpečnostný výbor agentúry EMA (PRAC) sa v tejto súvislosti v utorok stretne s expertmi Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) a EMA vo štvrtok uskutoční "mimoriadne zasadnutie" ohľadom vakcíny AstraZeneca.





(spravodajca TASR Jaromír Novak)