Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Európa eviduje prvé prípady nákazy opičími kiahňami

Na snímke z roku 1997, ktorú poskytlo CDC počas vyšetrovania epidémie opičích kiahní v Konžskej demokratickej republike (KDR), sú ruky pacienta s opičími kiahňami, na ktorých sa objavuje charakteristická vyrážka počas rekonvalescencie. Foto: TASR/AP

Prípady opičích kiahní v posledných týždňoch zaznamenali aj v Británii, Portugalsku, Španielsku a Taliansku, ako aj v Kanade a Spojených štátoch. V piatok prvý prípad nákazy hlásila aj Austrália.

Brusel 20. mája (TASR) - Belgicko oznámilo v piatok druhý prípad opičích kiahní. Nákazu odhalili v laboratóriu v meste Leuven. Ide o muža z provincie Flámske Brabantsko. Informovala o tom agentúra Belga s odvolaním sa na virológa Marca Van Ransta, ktorý o tom informoval na Twitteri.

Prvý prípad opičích kiahní zaznamenali vo štvrtok v meste Antverpy, pripomína agentúra DPA. Obaja nakazení muži sa zúčastnili na tej istej párty. Potenciálne spojenie medzi týmito dvoma potvrdenými prípadmi si však podľa Belgy vyžaduje ďalšie posúdenie.

Prípady opičích kiahní v posledných týždňoch zaznamenali aj v Británii, Portugalsku, Španielsku a Taliansku, ako aj v Kanade a Spojených štátoch. V piatok prvý prípad nákazy hlásila aj Austrália.

Opičie kiahne sú zriedkavá vírusová infekčná choroba podobná pravým kiahňam, hoci má miernejší priebeh. Vyskytujú sa v strednej a západnej Afrike, často v blízkosti tropických dažďových pralesov. Prvýkrát ich zistili u ľudí v roku 1970 v Konžskej demokratickej republike (KDR), kde sú už považované za endemické.

Vírus sa z človeka na človeka môže prenášať kvapôčkami vo vzduchu, blízkym telesným kontaktom alebo spoločným používaním kontaminovanej bielizne či predmetov. Symptómy zahŕňajú horúčku, bolesti hlavy a kožné vyrážky.

Francúzsko eviduje prvý prípad nákazy opičími kiahňami


Francúzsko potvrdilo v piatok prvý prípad nákazy opičími kiahňami. TASR správu prevzala od agentúry AFP, ktorá upozorňuje, že toto ochorenie pochádzajúce z Afriky zaznamenali už viaceré európske krajiny a štáty Severnej Ameriky.

Opičie kiahne diagnostikovali 29-ročnému mužovi v regióne Ile-de-France – metropolitnej oblasti Paríža. Tento muž sa pritom v poslednom období nevrátil zo zahraničnej krajiny, v ktorej sa tento vírus vyskytuje, uviedli francúzske zdravotnícke úrady.

Prípady nákazy opičími kiahňami v posledných dňoch zaregistrovali aj v Británii, Portugalsku, Španielsku, Švédsku Taliansku, ale i v Spojených štátov či Kanade, čo vedie podľa AFP k obavám, že toto ochorenie, ktoré sa inak bežne vyskytuje v strednej a západnej časti Afriky, sa začína šíriť.

Opičie kiahne sú podľa AFP ojedinelým vírusovým ochorením, ktoré zvyčajne nie je smrteľné a často sa prejavuje zvýšenou teplotou, bolesťou svalov, zdurením lymfatických uzlín, zimomriavkami, únavou a výražkami podobnými ovčím kiahňam na rukách a tvári.