Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Belgicko pre variant omikron sprísňuje opatrenia

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Vláda takisto odporúča, aby sa počty návštevníkov rodinných stretnutí počas Vianoc obmedzili na minimum, píše agentúra AP.

Brusel 22. decembra (TASR) - Belgická vláda v stredu oznámila, že koncertné sály, kiná a ďalšie zábavné podniky budú musieť byť od nedele zatvorené. Dôvodom je nárast počtu prípadov nákazy koronavírusovým variantom omikron v krajine, informovala agentúra AFP.

Belgický premiér Alexander De Croo povedal, že hoci celkový počet prípadov infekcie koronavírusom klesol o 60 percent oproti stavu pred tromi týždňami, tri z desiatich pozitívnych výsledkov testov má teraz na svedomí variant omikron.

"V tomto období, keď je veľa neistôt, musíme byť opatrnejší než kedykoľvek predtým," povedal De Croo na tlačovej konferencii.

Premiér spresnil, že zatiaľ čo zábavné podniky budú musieť byť od nedele zatvorené, najnovšie obmedzenia sa nedotknú múzeí. Reštaurácie a bary budú môcť zostať otvorené až do 23.00 h v rámci skrátených otváracích hodín zavedených od začiatku decembra.

Vláda takisto odporúča, aby sa počty návštevníkov rodinných stretnutí počas Vianoc obmedzili na minimum, píše agentúra AP.

Ak však bude nárast prípadov omikronu viesť k väčšiemu počtu hospitalizácií, premiér nevylúčil zavedenie prísnejších obmedzení.

V Belgicku doteraz dostalo tretiu dávku vakcíny proti koronavírusu takmer 40 percent dospelej populácie. V krajine s 11 miliónmi obyvateľov dosiaľ ochoreniu COVID-19 podľahlo vyše 28.000 ľudí.