Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Pre výtržnosti na proteste v Bruseli zadržali viac ako 200 ľudí

Policajti zasahujú vodnými delami proti demonštrantom počas demonštrácie proti pandemickým reštrikciám v súvislosti s očkovaním v Bruseli 23. januára 2022. Foto: TASR/AP

Spočiatku pokojná demonštrácia v takzvanej "európskej štvrti", kde sídlia inštitúcie EÚ, postupne prerástla do násilností.

Brusel 24. januára (TASR) - Belgická polícia v pondelok oznámila, že v súvislosti s výtržnosťami a potýčkami na nedeľnom masovom proteste v Bruseli zadržala celkovo 239 ľudí, z ktorých 11 aj vzala do väzby. Informovala o tom agentúra DPA.

Očakáva sa, že zatknuté osoby budú súdené okrem iného za držbu zbraní či vzburu proti príslušníkom bezpečnostných síl.

Na nedeľnej demonštrácii proti epidemiologickým opatreniam v centre Bruselu sa podľa polície zišlo asi 50.000 ľudí, z Belgicka i zo zahraničia.
Demonštrantka kráča s balónom počas demonštrácie proti pandemickým reštrikciám v súvislosti s očkovaním v Bruseli 23. januára 2022.
Foto: TASR/AP

Spočiatku pokojná demonštrácia v takzvanej "európskej štvrti", kde sídlia inštitúcie EÚ, postupne prerástla do násilností. Demonštranti hádzali na policajtov rôzne predmety a poškodili fasády viacerých budov vrátane centrály Európskej služby pre vonkajšiu činnosť (ESVČ).

Polícia proti demonštrantom použila vodné delá a slzotvorný plyn. Agentúra Belga informovala, že počas potýčok utrpelo zranenia 15 ľudí.

Vysoký predstaviteľ EÚ pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Josep Borrell v pondelok násilnosti ostro odsúdil a poďakoval sa belgickým poriadkovým silám a členom federálnej polície za zásah proti výtržníkom. Na svojom účte na Twitteri tiež zverejnil fotografiu rozbitého okna budovy ESVČ.