Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

V Belgicku rastie počet nakazených a aj počet rozvedených

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Krajina prekročila hranicu 70.000 prípadov nákazy novým koronavírusom.

Brusel 4. augusta (TASR) - Počet ľudí v Belgicku nakazených novým typom koronavírusu v pondelok prekročil hranicu 70.000 prípadov. V utorok ráno úrady evidovali 70.314 pozitívnych prípadov ochorenia COVID-19, uviedla tlačová agentúra Belga.

V priebehu pondelka bolo zaregistrovaných 365 nových prípadov nákazy a podľa údajov Inštitútu pre verejné zdravie Sciensano má počet nákaz premietnutý na 100.000 obyvateľov aj naďalej vzostupný trend.

Belga uviedla, že za posledný týždeň bola miera nových hospitalizácií súvisiacich s COVIDom-19 na úrovni 22 prípadov za deň. V pondelok bolo internovaných 24 osôb. Ide o 21-percentný nárast hospitalizácií v porovnaní s predminulým týždňom.

Podľa údajov Sciensana sa počet obetí v spojitosti s pandémiou vírusu SARS-CoV-2 udržiava na priemere 2,4 úmrtia za deň. Od vypuknutia epidémie prišlo v Belgicku v dôsledku COVIDu-19 o život 9850 ľudí.

Odvrátenou tvárou epidémie je aj nárast počtu rozvodov, ku ktorým došlo v čase prísnych protikrízových opatrení. V júni to bol 19,3-percentný nárast rozvodov v porovnaní s rovnakým vlaňajším obdobím a v júli bol tento nárast na úrovni 13,2 percenta.

K rekordným číslam však došlo v druhej polovici mája, keď úrady zaznamenali nárast žiadostí o rozvod o takmer 25 percent v porovnaní s rovnakým obdobím roku 2019.

Podľa hovorcu Profesionálneho združenia notárov Barta Van Opstala sú dve vysvetlenia tohto javu: oneskorenie rozvodových procesov pozastavených po vypuknutí epidémie a manželské krízy, ktoré vyvrcholili práve počas karanténnych opatrení.

"Izolácia bola pre mnohé manželské páry náročným testom. Pre mnohé z nich boli posledné mesiace jasným dôkazom, že ich manželstvo sa ocitlo v ťažkostiach," upozornil Van Opstal.





(spravodajca TASR Jaromír Novak)