Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Rast počtu prípadov nákazy koronavírusom v Belgicku je znepokojujúci

Pracovník s ochranným rúškom na zabránenie šírenia nového koronavírusu ponúka okoloidúcim ľuďom dezinfekciu na ruky počas nakupovania na obchodnej ulici Neuve v Bruseli, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Novým ohniskom epidémie v Belgicku je prístavné mesto Antverpy.

Brusel 27. júla (TASR) - Belgicko zažíva "znepokojujúci" nárast počtu prípadov nákazy koronavírusom, oznámili v pondelok tamojšie úrady, píše agentúra AFP.

Novým ohniskom epidémie v Belgicku je prístavné mesto Antverpy. Za posledný týždeň tu úrady zaznamenali až 1952 nových prípadov, čo predstavuje nárast o 70 percent v porovnaní s predošlým týždňom.

"Rapídny nárast počtu prípadov je znepokojujúci," povedala Frederique Jacobsová, profesorka infekčných chorôb a hovorkyňa vládnej pracovnej skupiny pre boj s koronavírusom. Situácia je podľa nej obzvlášť vážna v Antverpách. Varovala však, že nákaza sa šíri v celej krajine.

Minulý týždeň sa v priemere každý deň nakazilo 279 ľudí, týždeň predtým iba 163 ľudí.

Belgicko dosiaľ potvrdilo 66.026 prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2, ktorý spôsobuje chorobu COVID-19, a 9821 súvisiacich úmrtí. V pomere k počtu obyvateľov je Belgicko jednou z najťažšie zasiahnutých krajín v Európe.

Od soboty platia v krajine prísnejšie pravidlá nosenia rúšok. Tie sú povinné vo všetkých obchodoch, hoteloch aj na vyťažených uliciach.