Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Skupina protestujúcich v Belgicku sa dostala do zrážok s políciou

Na snímke protesty v Belgicku 5. decembra 2021. Foto: TASR/AP

Pred dvoma týždňami došlo pri podobnom proteste s 35.000 účastníkmi v belgickej metropole k vážnym zrážkam a potýčkam v uliciach.

Brusel 5. decembra (TASR) - Pri demonštrácii proti pandemickým opatreniam v Belgicku použila v nedeľu polícia voči niektorým protestujúcim vodné delá a slzotvorný plyn. Skupina mladých ľudí predtým bezpečnostné zložky napadla rôznymi predmetmi a petardami, informovala tlačová agentúra Belga.

Podľa počiatočného odhadu polície sa na prevažne pokojnom pochode Bruselom zúčastnilo približne 8000 ľudí, ktorí niesli plagáty s heslami proti obmedzeniam i očkovaniu. Väčšina účastníkov sa rozišla, keď sa asi 100 protestujúcich dostalo do zrážky s policajtmi, ktorí zabarikádovali prístup k sídlu Európskej komisie, píše agentúra AP.

Pred dvoma týždňami došlo pri podobnom proteste s 35.000 účastníkmi v belgickej metropole k vážnym zrážkam a potýčkam v uliciach, pripomína agentúra DPA.

Belgická vláda v piatok oznámila nové opatrenia proti šíreniu koronavírusu. Tie sprísňuje už tretí týždeň po sebe, keď prílev nových prípadov nákazy značne zaťažuje zdravotníctvo.

Za posledný týždeň v 11-miliónovej krajine hlásili v priemere 17.862 nových prípadov nákazy denne, čo je nárast o šesť percent oproti predchádzajúcemu týždňu. Počet hospitalizovaných stúpol o štyri percentá na vyše 3700, z nich 821 je na jednotkách intenzívnej starostlivosti