Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Belgicko sprísni tresty za internetové príručky o pedofílii

Ilustračná snímka. Foto: TASR/DPA

Internetový denník The Brussels Times v utorok upozornil, že ide o viac ako 1000-stranové príručky, ktoré sa nezákonne šíria prostredníctvom internetu.

Brusel 10. januára (TASR) - Vlastníctvo, výroba a distribúcia príručiek o pedofílii, ktoré kolujú v online prostredí a obsahujú tipy ako zneužívať deti, odstraňovať dôkazy a vyhýbať sa polícii, bude v Belgicku oficiálne trestný čin. Belgická europoslankyňa Hilde Vautmansová žiada, aby Belgicko nasledovala aj celá Európska únia, informuje spravodajca TASR.

Internetový denník The Brussels Times v utorok upozornil, že ide o viac ako 1000-stranové príručky, ktoré sa nezákonne šíria prostredníctvom internetu.

Federálna justičná polícia objavuje takéto príručky buď verejne prístupné na internete, na darknete alebo v zhabaných počítačoch podozrivých osôb. Doteraz vo väčšine prípadov činy súvisiace s držaním príručiek o pedofílii neboli výslovne trestné.

"Príručky o pedofílii sú odporné. Podnecujú zneužívanie detí a robia deti mimoriadne zraniteľnými. Preto treba proti tomu prísne zakročiť," vyhlásil minister spravodlivosti Vincent Van Quickenborne. Vzhľadom na spôsob, akým sú prezentované vždy existuje šanca na oslobodenie ich držiteľov. To je podľa ministra neprijateľné a preto sa zmení zákon. Zámerne sa použije široká definícia pedofílie, aby sa príručky o zneužívaní detí nezmenili tak, že nebudú spadať pod platnosť zákona.

V návrhu zákona sa uvádza, že výroba, distribúcia, držanie a získavanie takýchto príručiek bude štát trestať odňatím slobody až na päť rokov. Tým, ktorí sa dostanú k obsahu pedofilných príručiek, hrozí väzenie na šesť mesiacov až tri roky.

Toto rozhodnutie privítala belgická poslankyňa Európskeho parlamentu (EP) Hilde Vautmansová. V marci 2022 spustila iniciatívu za zákaz takýchto typov internetových príručiek na úrovni celej EÚ. Tvrdí, že príslušné zákony sa v jednotlivých krajinách EÚ líšia, obsahujú rôzne právne medzery, a preto treba zaistiť spoločný celoeurópsky prístup.

"Tieto príručky dávajú návody ako pristupovať k deťom a zneužívať ich bez zanechania stôp. Normalizujú pedofíliu a sexuálne vzťahy s maloletými a preto sú podľa mňa nebezpečenstvom pre celú spoločnosť," tvrdí Vautmansová.





(spravodajca TASR Jaromír Novak)