Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Belgicko udelilo azyl bývalému ekvádorskému prezidentovi

Na archívnej snímke Rafael Correa. Foto: TASR/AP

Ekvádor pritom v piatok oznámil, že predložil Belgicku žiadosť o vydanie Correu, ktorého v Ekvádore odsúdili v neprítomnosti na osem rokov väzenia za úplatkárstvo.

Brusel 23. apríla (TASR) - Belgicko udelilo azyl bývalému ekvádorskému prezidentovi Rafaelovi Correovi, odsúdenému vo svojej rodnej krajine za korupciu. Pre agentúru AFP to v piatok uviedol samotný Correa, čím potvrdil správy zverejnené agentúrou EFE.

Dokument z belgického úradu pre utečencov z 15. apríla, do ktorého nahliadla AFP, potvrdzuje Correov status azylanta.

Ekvádor pritom v piatok oznámil, že predložil Belgicku žiadosť o vydanie Correu, ktorého v Ekvádore odsúdili v neprítomnosti na osem rokov väzenia za úplatkárstvo.

Correa bol prezidentom Ekvádora v rokoch 2007 – 2017 a odsúdili ho pred dvoma rokmi po tom, ako ho uznali za vinného z toho, že prijal finančné prostriedky od súkromnej firmy na svoju volebnú kampaň v roku 2013 výmenou za štátne zákazky v hodnote približne sedem miliónov dolárov.

Po tom, ako sa Correovi v roku 2017 skončilo druhé funkčné obdobie, odišiel do Belgicka – rodnej krajiny svojej manželky –, kde odvtedy žije.

Podľa ekvádorského súdu bol Correa spolu s niekoľkými ďalšími vládnymi predstaviteľmi a podnikateľmi zapojený do korupčnej schémy, v rámci ktorej sa v čase, keď bol prezidentom, platili úplatky za verejné zákazky.

Tento 59-ročný ľavicový ekonóm od začiatku všetky obvinenia popiera a tvrdí, že sa stal obeťou politického prenasledovania.

Na Correu je okrem toho vydaný aj zatykač v súvislosti s únosom bývalého kolumbijského opozičného politika z roku 2012.