Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Belgicko uznalo hladomor na Ukrajine za genocídu

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Vlani v novembri "holodomor" uznal za genocídu aj nemecký parlament a v decembri príslušné uznesenie prijal Európsky parlament.

Brusel 10. marca (TASR) - Dolná komora belgického parlamentu vo štvrtok uznala hladomor na Ukrajine z 30. rokov minulého storočia za genocídu. Takisto pripomenula milióny obetí a preživších. TASR o tom informuje na základe vyjadrení belgického parlamentu na sociálnej sieti.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj toto hlasovanie označil na sociálnej sieti za historické. "Ďalšia krajina uznala hladomor z rokov 1932-1933 za genocídu voči obyvateľom Ukrajiny," napísal. Poďakoval sa Belgicku za toto pre každého Ukrajinca dôležité rozhodnutie.

Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba rozhodnutie Belgicka označil za kľúčové pri obnove historickej spravodlivosti, najmä v období súčasnej ruskej vojny na Ukrajine.

O "holodomore" z rokov 1932 – 1933 hovorí vláda v Kyjeve ako o úmyselnej genocíde komunistického režimu Josifa V. Stalina, ktorého cieľom bolo vykynožiť ukrajinských roľníkov. Komunisti v rámci násilnej kolektivizácie zhabali ukrajinským roľníkom úrodu vrátane osiva na budúci rok a nechali ich umierať od hladu.

Vlani v novembri "holodomor" uznal za genocídu aj nemecký parlament a v decembri príslušné uznesenie prijal Európsky parlament.