Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Belgicko v prípade druhej vlny pandémie nezavedie núdzový stav

Žena s ochrannou maskou na tvári a rukavicami na zabránenie šírenia epidémie COVID-19 cestuje v takmer prázdnom metre v Bruseli, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Krajina s 11,5 miliónmi obyvateľov v polovici marca zaviedla prísny hraničný režim.

Brusel 25. mája (TASR) - Belgicko sa nevráti k prísnym karanténnym opatreniam, ak by došlo k druhej vlne šírenia nového koronavírusu. Uviedol to belgický federálny minister vnútra Pieter De Crem.

Minister v nedeľňajšom rozhovore pre flámsku televíznu stanicu VTM zdôraznil, že núdzový stav zavedený v krajine v polovici marca už opäť vyhlásený nebude. "Boli to výnimočné okolnosti, nikdy sme však nemali takú situáciu, aká bola v Taliansku alebo v Španielsku," pripomenul De Crem.

Belgicko, krajina s 11,5 miliónmi obyvateľov, v polovici marca zaviedlo prísny hraničný režim, uzavrelo školy, kultúrne, rekreačné a športové centrá, reštaurácie, kaviarne a väčšinu obchodov. Výnimku mali len predajne potravín a lekárne. Začiatkom mája sa režim začal postupne uvoľňovať a otvorili sa aj obchody s nepotravinárskym tovarom.

"Ak by došlo k druhej vlne, tak si myslím, že sa ocitneme v inej situácii, hlavne čo sa týka testovania a sledovania nakazených osôb. Myslím si však, že môžeme vylúčiť to, že sa vrátime k tvrdým opatreniam," vyhlásil minister.

Belgická federálna vláda usporiada 3. júna stretnutie s lídrami regionálnych vlád ako aj s ekonomickými a lekárskymi odborníkmi, aby prediskutovala ďalšie etapy uvoľňovania doterajších ochranných opatrení vrátane znovuotvorenia reštaurácií a povolenia rôznych voľnočasových aktivít.





(spravodajca TASR Jaromír Novak)