Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Vandali opäť poškodili sochu kráľa Leopolda II. pred múzeom Afriky

Socha bývalého belgického kráľa Leopolda II. je postriekaná červenou farbou a poškodená nápismi v Bruseli. Foto: TASR/AP

Keď vypukli protesty hnutia BLM iniciované policajnou brutalitou v USA, sochy Leopolda II. sa stali terčom útokov.

Brusel 3. augusta (TASR) - Busta bývalého belgického kráľa Leopolda II., ktorý vykorisťoval brutálne spravovanú kolóniu v centrálnej časti Afriky s názvom Konžský slobodný štát ako svoj vlastný majetok, sa už po tretí raz stala terčom vandalizmu.

Leopold II., ktorý vládol v rokoch 1865-1909, bol vo svojej vlasti uctievaný ako budovateľ krajiny, ale jeho dejinný odkaz sa dostal vo svetle tohtoročného globálneho protirasistického hnutia Black Lives Matter (BLM) do pozornosti kritikov.

Počas jeho panovania bol Konžský slobodný štát, ktorý dnes z prevažnej miery predstavuje územie Konžskej demokratickej republiky (KDR), spravovaný pre jeho osobný profit, pričom milióny Afričanov kolonizátori zabili, mučili alebo ich nechali zomrieť od vyčerpania pri ťažkých nútených prácach.

Keď vypukli protesty hnutia BLM iniciované policajnou brutalitou v USA, sochy Leopolda II. sa stali terčom útokov. Najnovší sa odohral v piatok pred Kráľovským múzeom centrálnej Afriky (KMMA) neďaleko belgickej metropoly Brusel, kde vandali natreli panovníkovu bustu červenou farbou.

Riaditeľ múzea Guido Gryseels pre tlačovú agentúru AFP v pondelok uviedol, že jeho inštitúcia plánuje umiestniť ku kráľovej soche informačnú tabuľu s vysvetlivkami. Múzeum po renovácii opäť otvorili v roku 2018 s cieľom predstaviť históriu Belgicka v korektnom kontexte.