Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Počet zranených pri explózii vagónov s chemikáliami stúpol na 93 osôb

Vykoľajenie nákladného vlaku v Belgicku. Foto: TASR/AP Photo

Vzhľadom na vysokú hladinu toxických látok sa nepredpokladá, že sa s odstraňovaním trosiek začne skôr ako v utorok. Očakáva sa, že vlaková doprava nebude plynulá prinajmenšom do konca týždňa.

Brusel 5. mája (TASR) - Počet zranených ľudí pri víkendovej explózii troch vagónov nákladného vlaku s chemikáliami v Belgicku sa zvýšil na najmenej 93 osôb. Informovala dnes o tom tlačová agentúra DPA.

Prvé správy hovorili o 49 zranených, avšak odvtedy sa viac ľudí sťažovalo na vdýchnutie splodín dymu. V oblasti naďalej namerali vysoké hladiny toxicity.

Príčina nehody, pri ktorej sa v sobotu vykoľajilo šesť cisternových vagónov nákladného vlaku s celkovo 13 vagónmi, je stále nejasná. K nehode došlo východne od Gentu pri obci Wetteren.

Traja ľudia sú hospitalizovaní na oddelení intenzívnej starostlivosti, ale v stabilnom stave. Pri nešťastí zahynul v dôsledku silnej otravy 64-ročný muž. V dome ho našli mŕtveho spolu s jeho psom.

V troch vagónoch, ktoré explodovali, sa - okrem iného - nachádzala vysoko jedovatá látka akrylnitril. Vagóny horeli 16 hodín, pričom sa uvoľnilo veľké množstvo dymu. Hasiči sa rozhodli nechať plamene dohorieť, aby nevznikalo viac jedovatých plynov.

Vzhľadom na vysokú hladinu toxických látok sa nepredpokladá, že sa s odstraňovaním trosiek začne skôr ako v utorok. Očakáva sa, že vlaková doprava nebude plynulá prinajmenšom do konca týždňa.

Po nehode evakuovali zhruba 500 ľudí. Prvá skupina z nich sa mohla vrátiť dnes popoludní. Dostali však inštrukcie, aby zahodili všetko jedlo, ktoré nebolo uzavreté v chladničke alebo v mrazničke.

Obyvateľom, ktorí v oblasti zostali, najprv nariadili, aby zatvorili okná a dvere. Počas dnešného dňa úrady toto nariadenie zrušili. Vo Wetterene a okolí otestovali vodu, pôdu a potraviny zo záhrad.