Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Belgicko vráti ostatky zavraždeného konžského vodcu Lumumbu rodine

Patrice Lumumba, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Kráľ Filip v júni 2020 ako prvý belgický panovník vyjadril ľútosť nad krutosťami spáchanými Belgičanmi v koloniálnom Kongu, oficiálne ospravedlnenie však nevyslovil.

Brusel 26. mája (TASR) - Telesné pozostatky Patricea Lumumbu, prvého premiéra Konžskej demokratickej republiky (KDR), ktoré si po jeho zavraždení v roku 1961 ponechalo Belgicko, budú 20. júna vrátené jeho rodine.

Informoval o tom v stredu denník The Brussels Times.

Podľa vyjadrenia kabinetu belgického premiéra Alexandra De Crooa sa po vrátení ostatkov uskutoční v paláci Egmont v Bruseli oficiálna ceremónia, na ktorej budú zastúpené konžské orgány aj členovia Lumumbovej rodiny.

"Ide o nový pozitívny obrat v histórii diplomatických vzťahov medzi Belgickom a KDR po návšteve belgického kráľa Filipa v KDR, ktorá sa uskutoční počas druhého júnového týždňa," uvádza sa vo vyhlásení De Croovho kabinetu.

Lumumbove ostatky - niekoľko zubov a kostí prstov - boli v držbe bývalého šéfa belgickej polície Gérarda Soeteho, ktorý sa v roku 1999 priznal, že pomáhal pri vražde tohto politika a jeho telo následne rozpustil v kyseline sírovej.

Belgické parlamentné vyšetrovanie v roku 2001 dospelo k záveru, že za Lumumbovu smrť je "morálne zodpovedných" niekoľko úradníkov. Belgická vláda pod vedením Guya Verhofstadta sa o rok neskôr za vraždu oficiálne ospravedlnila.

Soete zomrel v roku 2000 a nebol nikdy trestne stíhaný.

Lumumbova dcéra Juliana v júli 2020 v liste adresovanom kráľovi Filipovi požiadala o vrátenie ostatkov svojho otca. Ešte v tom istom roku belgický súd rozhodol v jej prospech s tým, že ostatky sa môžu vrátiť do KDR.

De Crooov kabinet potvrdil, že tento akt "symbolického významu" pre KDR, "ale aj pre Belgicko a ďalšie krajiny", sa uskutoční 20. júna - desať dní pred 62. výročím nezávislosti tejto africkej krajiny od Belgicka.

Kráľ Filip v júni 2020 ako prvý belgický panovník vyjadril ľútosť nad krutosťami spáchanými Belgičanmi v koloniálnom Kongu, oficiálne ospravedlnenie však nevyslovil.