Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Belgicko vstúpi do sporu Ukrajiny a Ruska o genocíde

Ukrajinský vojak stojí pred budovou školy zničenou po ruskom ostreľovaní v meste Družkivka v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny v utorok 30. augusta 2022. Foto: TASR/AP

Ukrajina argumentuje, že Rusko nepravdivo tvrdilo, že v ukrajinskej Luhanskej a Doneckej oblasti boli spáchané činy genocídy.

Brusel 2. septembra (TASR) - Belgická federálna vláda v piatok vyjadrila súhlas s účasťou Belgicka pred Medzinárodným súdnym dvorom (ICJ) v Haagu v spore "Ukrajina proti Ruskej federácii" týkajúcom sa obvinení z páchania genocídy v ukrajinskej Luhanskej a Doneckej oblasti. Na správu tlačovej agentúry Belga upozornil spravodajca TASR v Bruseli.

Belgicko sa stane súčasťou konania pred ICJ na návrh ministra spravodlivosti Vincenta Van Quickenborna a šéfky diplomacie Hadje Lahbibovej.

Ukrajina 26. februára tohto roku podala žiadosť o právne konanie proti Ruskej federácii pre spor týkajúci sa výkladu, uplatňovania a vykonávania Dohovoru OSN o zabránení a trestaní zločinu genocídy z roku 1948. Ukrajina argumentuje, že Rusko nepravdivo tvrdilo, že v ukrajinskej Luhanskej a Doneckej oblasti boli spáchané činy genocídy. Ruská vláda aj týmto ospravedlňuje svoju agresiu, ktorú označuje ako špeciálnu vojenskú operáciu na Ukrajine.

Cieľom ukrajinskej žiadosti na Medzinárodnom súdnom dvore je preukázať, že ruská agresia nemá právny základ. Ukrajina vo svojej žiadosti obviňuje Rusko aj z plánovania činov genocídy na Ukrajine a tvrdí, že ruská strana úmyselne zabíja a mrzačí ľudí ukrajinskej národnosti.

ICJ umožňuje iným štátom zasahovať do právnych sporov a predkladať svoj výklad Dohovoru z roku 1948. Belgicko, podobne ako aj ďalších asi štyridsať krajín, sa rozhodlo v tomto spore zasiahnuť. Konkrétnejšie chce zasiahnuť v otázke jurisdikcie súdnej inštancie z Haagu, s cieľom rozptýliť námietky ruskej strany proti jurisdikcii súdu v tomto konkrétnom prípade.