Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Zahraničie

Belgicko vyšle na Ukrajinu expertov na vyšetrenie vojnových zločinov

Francúzski forenzní vyšetrovatelia, ktorí prišli na Ukrajinu kvôli vyšetrovaniu vojnových zločinov, stoja vedľa masového hrobu v ukrajinskom meste Buča v Kyjevskej oblasti, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Šialená agresia Ruska v regióne Donbas je porovnateľná s najtemnejšími stránkami európskej histórie, vyhlásil belgický premiér.

Brusel 20. apríla (TASR) - Belgicko sa chystá vyslať na Ukrajinu expertov, ktorých úlohou bude zanalyzovať a zdokumentovať hlásené vojnové zločiny spáchané ruskými vojakmi. Informuje o tom spravodajca TASR na základe správ belgických médií.

V utorok večer túto možnosť potvrdil belgický premiér Alexander De Croo aj na svojom účte na Twitteri.

De Croo sa v utorok spolu s holandským premiérom Markom Ruttem, s ktorým sa stretol v belgickom Gente, zamysleli nad situáciou vo vojnou zničenej Ukrajine a nad úsilím krajín EÚ ako Ukrajincom pomôcť.

"Šialená agresia Ruska v regióne Donbas je porovnateľná s najtemnejšími stránkami európskej histórie," vyhlásil De Croo. A dodal, že nemôže existovať beztrestnosť za spáchané vojnové zločiny zo strany ruských vojakov, ktoré Rusko opakovane popiera.

Tri vykopané hroby sú pripravené na cintoríne počas 55. dňa ruskej invázie na Ukrajinu 19. apríla 2022 v meste Irpiň v Kyjevskej oblasti.
Foto: TASR/AP


Belgicko podľa jeho preveruje možnosť vyslania skupiny súdnych znalcov na Ukrajinu. "Toto je prvý krok, ktorý zabezpečí, že barbari, ktorí takéto činy robia, budú stíhaní," odkázal De Croo.

De Croo - s odvolaním sa na množiace sa svedectvá o znásilňovaní žien a detí na Ukrajine ruskými vojakmi - zdôraznil, že Holandsko aj Belgicko zabezpečia, aby bolo "všetko zdokumentované" tak, aby mohlo dôjsť k trestnému stíhaniu.

Šéf belgickej vlády dodal, že to je aj dôvod, prečo obe krajiny podporujú Medzinárodný trestný súd (ICC) pri vyšetrovaní vojnových zločinov na Ukrajine a prečo podporujú nezávislú medzinárodnú vyšetrovaciu komisiu pre Ukrajinu pri Rade OSN pre ľudské práva, ktorá začala fungovať začiatkom marca.

De Croo počas stretnutia s Ruttem zároveň potvrdil správy, že Európska komisia sa chystá zaplatiť väčšinu nákladov na rekonštrukciu Ukrajiny a že pracuje na zriadení špeciálneho fondu na tento účel. "Takéto rozhodnutie bolo prijaté. Ako EÚ financujeme a investujeme do infraštruktúry v oblasti, ktorú by som nazval naším zadným dvorom, ale to nie je nič nové,“ povedal premiér a vyjadril nádej, že obnova Ukrajiny sa začne "radšej skôr ako neskôr".





(spravodajca TASR Jaromír Novak)