Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Belgicko vyzýva na posilnenie bezpečnosti v cezhraničných vlakoch

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Premiér Michel apeloval na posilnenie opatrení, ktoré by boli prevenciou pred teroristickými útokmi.

Brusel 22. augusta (TASR) - Belgický premiér Charles Michel dnes vyzval Francúzsko, Nemecko a Holandsko na začatie spoločných rokovaní o prijatí dodatočných bezpečnostných opatrení v cezhraničných vlakoch. Ide o reakciu na piatkový útok v rýchlovlaku Thalys, kde útočil muž podozrivý z členstva v radikálnej islamistickej skupine. Michel dnes jeho útok označil za "teroristický".

Ako spresnila agentúra Reuters, podľa návrhu belgického premiéra by sa schôdzka mala konať na úrovni ministrov dopravy a vnútra. V súvislosti s ňou Michel apeloval na posilnenie opatrení, ktoré by boli prevenciou pred teroristickými útokmi - spomenul napríklad kontrolu totožnosti a batožiny cestujúcich v cezhraničných vlakoch.

Tieto návrhy boli zverejnené po dnešnom rokovaní, na ktoré Michel pozval ministrov zahraničných vecí, vnútra, obrany a spravodlivosti. Jedným z konkrétnych výsledkov schôdzky je nariadenie o posilnení hliadkovania francúzskej a belgickej polície vo vlakoch triedy Thalys a o kontrole batožín.



Úrad belgického premiéra súčasne potvrdil, že muž, ktorého zadržiavajú vo Francúzsku ako podozrivého zo spáchania piatkového útoku, bol známy aj belgickým úradom. Belgicko na podozrivého upozornili kolegovia zo Španielska, kde muž - údajne pôvodom z Maroka - do roku 2014 žil.

Belgická federálna prokuratúra dnes informovala, že pri vyšetrovaní prípadu veľmi tesne spolupracuje s Francúzskom a začala aj vlastné vyšetrovanie, keďže podozrivý útočník nastúpil do vlaku Thalys v Bruseli.



Agentúra Reuters pripomína, že kontrola totožnosti vo vlakoch triedy Thalys, ktoré spájajú Francúzsko, Belgicko, Holandsko a Nemecko nie je bežná. Reuters tiež uvádza, že na rozdiel od vlakov Eurostar, ktoré premávajú medzi Parížom, Londýnom a Bruselom, v thalysoch sa nekontroluje ani batožina. Británia však nepatrí do tzv. schengenského priestoru.