Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Belgicko zachytilo rekordný úlovok 126 miliónov falšovaných cigariet

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Po zásahu colnej polície bolo zadržaných osem ľudí tureckej štátnej príslušnosti.

Brusel 17. januára (TASR) - Belgické colné orgány hovoria o "astronomickom" úlovku. V prístave v Antverpách sa im podarilo zadržať a zhabať takmer 126 miliónov falšovaných cigariet. Ide o niekoľko kontajnerov pašovaného tovaru, za čím stojí jedna pašerácka sieť, uviedla v piatok televízna stanica RTBF.

Po zásahu colnej polície bolo zadržaných osem ľudí tureckej štátnej príslušnosti. Hodnota pašovaného tovaru bez zaplatenia ciel, spotrebnej dane a DPH sa odhaduje na 65 miliónov eur.

"Je to vôbec prvýkrát, čo sme našli toľko cigariet naraz," uviedla pre RTBF hovorkyňa federálneho ministerstva financií Florence Angeliciová. Spresnila, že v roku 2019 colné orgány zhabali 174 miliónov cigariet, ktoré sa do krajiny dostali nelegálnou cestou, čiže najnovší "úlovok" predstavuje okolo 70 percent počtu cigariet zhabaných za celý vlaňajšok.

Podľa RTBF sa prípad začal odvíjať už 9. januára, keď colná správa najskôr zadržala desať miliónov falšovaných cigariet v sklade v blízkosti antverpského prístavu. Prvý kontajner vzbudil podozrenie úradov a ďalšie pátranie odhalilo ďalších 50 miliónov a potom zasa 40 miliónov pašovaných cigariet, až dospeli ku konečnému číslu 126 miliónov cigariet.

Vyšetrovanie je výsledkom spolupráce medzi colnými službami a belgická federálna polícia zistila, že falšovaný tovar pochádza z krajín juhovýchodnej Ázie.

RTBF upozornila, že počet zachytených pašovaných cigariet sa v Belgicku zvyšuje. Ak v roku 2016 bolo zadržaných 79,8 milióna kusov cigariet, v roku 2017 to bolo 114,15 milióna, v roku 2018 číslo bolo na úrovni 110,78 milióna a vlani približne na úrovni 174 miliónov.

"Je to skutočne problém, ale nielen pre Belgicko. Je to problém pre celú Európsku úniu a jej členské krajiny stále viac spolupracujú na prekonaní tohto problému," opísala situáciu Angeliciová. A priznala, že úradom sa zatiaľ nepodarilo zistiť, do ktorej západoeurópskej krajiny smeroval pašovaný tovar objavený v antverpskom prístave.


Spravodajca TASR Jaromír Novak