Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Belgicko zatiaľ Ukrajine nedodá stíhačky F-16

Dedonderová v rozhovore pre televíznu stanicu RTBF uviedla, že Ukrajina a jej prezident Volodymyr Zelenskyj sa netaja záujmom o belgické stíhačky F-16, výslovnú žiadosť však nepredložili.

Ilustarčná snímka. Foto: TASR/AP

Brusel 1. februára (TASR) - Belgicko v najbližšom čase nevyhovie žiadosti Ukrajiny o dodanie stíhačiek F-16. Na stredajšie vyhlásenie federálnej ministerky obrany Ludivine Dedonderovej upozornil spravodajca TASR v Bruseli.

Belgicko minulý týždeň oznámilo dodanie balíka vojenskej pomoci Ukrajine v podobe protilietadlových rakiet, protitankových zbraní, guľometov, granátov a ďalšej munície v hodnote takmer 94 miliónov eur.

Dedonderová v rozhovore pre televíznu stanicu RTBF uviedla, že Ukrajina a jej prezident Volodymyr Zelenskyj sa netaja záujmom o belgické stíhačky F-16, výslovnú žiadosť však nepredložili.

"Naše lietadlá F-16 sú prevádzkyschopné, či už ide o letecké pokrytie nášho územia a územia Beneluxu, alebo v rámci kolektívnej obrany, teda pri zaisťovaní leteckej bezpečnosti pobaltských štátov. Avšak lietadlá, ktoré ich majú nahradiť, slávne stíhačky F-35, neprídu skôr ako v roku 2025," vysvetlila ministerka.

Belgická vláda v októbri 2018 schválila nákup 34 amerických bojových stíhačiek F-35 Lightning II. Stíhačky piatej generácie vyrába spoločnosť Lockheed Martin. Tie by mali postupne nahradiť 50 stíhačiek F-16.

Dedonderová upozornila, že je potrebné vyhnúť sa duplicite dodávok zbraní, ktoré Ukrajine zaistili ostatní partneri a spojenci. Spresnila, že napríklad Francúzsko sa nechystá Ukrajine dodávať lietadlá, nedodáva tanky, ale delostrelecké systémy.

Belgicko od začiatku ruskej agresie voči Ukrajine poskytlo Kyjevu vojenskú pomoc vo výške 226 miliónov eur, z toho 44 miliónov eur išlo len na pohonné látky.

Podľa RTBF v porovnaní s inými krajinami EÚ nepatrí Belgicko z hľadiska pomoci v pomere k HDP medzi najštedrejšie štáty. Dedonderová spresnila, že vláda hľadá zdroje dostupné v rámci rezortu obrany a reaguje aj podľa toho, čo je možné dodať s ohľadom na domáci obranný a bezpečnostný priemysel. Dodala, že jej rezort neustále analyzuje potreby hlásené Ukrajincami, v súvislosti s tým, čo sa deje na bojiskách, a podľa potreby dopĺňa svoje dodávky.

Belgicko podľa jej slov bude aj v roku 2023 pokračovať vo vysielaní svojich vojakov a vojenskej techniky v rámci rotačných misií NATO. V druhej polovici roka belgickí vojaci dočasne nahradia holandských v rámci predsunutých jednotiek NATO v Rumunsku a tiež v druhej polovici roka 2023 budú svojimi stíhačkami F-16 z litovskej základne Šiauliai zaisťovať leteckú ochranu troch pobaltských štátov.





(spravodajca TASR Jaromír Novak)