Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Zahraničie

Belgický kráľ Filip sa ospravedlnil za násilné činy počas kolonizácie

Belgický kráľ Filip počas prejavu k národu z dôvodu šíriaceho sa koronavírusu v Bruseli. Foto: TASR/AP

Demonštranti v Belgicku v posledných týždňoch poškodili alebo strhli niekoľko sôch kráľa Leopolda II.

Brusel 30. júna (TASR) - Kráľ Filip sa ako prvý belgický panovník ospravedlnil Kongu za ujmu spôsobenú počas belgickej koloniálnej nadvlády na prelome 19. a 20. storočia.

"Chcem vyjadriť svoje hlboké poľutovanie nad ranami minulosti, ktorých bolesť dnes znova ožíva pre diskrimináciu, ktorá je stále prítomná v našich spoločnostiach," uviedol Filip v utorok v liste adresovanom prezidentovi Konžskej demokratickej republiky (KDR) Felixovi Tshisekedimu pri príležitosti 60. výročia nezávislosti jeho krajiny.

Agentúra AFP pripomenula, že v Belgicku debatu o koloniálnej minulosti krajiny vyvolala násilná smrť Afroameričana Georgea Floyda v USA, ktorý zomrel po zásahu policajtov bielej pleti.

Leopold II., najdlhšie vládnuci belgický kráľ (1865 - 1909), sa stal zakladateľom a jediným vlastníkom Slobodného štátu Kongo. Počas jeho vlády Belgické kráľovstvo zbohatlo na ťažbe ebenu, diamantov a najmä kaučuku v Kongu a na vykorisťovaní domáceho obyvateľstva, pričom brutalita Belgičanov z tohto obdobia vošla do histórie. Historici sa zhodujú, že počas jeho vlády zahynulo okolo desať miliónov obyvateľov Konga, do čoho však treba zarátať aj medzikmeňové boje a epidémie.

Filip bez toho, aby menoval Leopolda II., uviedol, že počas tohto obdobia boli spáchané "činy násilia a krutosti, ktoré majú vplyv na našu kolektívnu pamäť". "Aj nasledujúce koloniálne obdobie (1908 - 1960) spôsobilo utrpenie a poníženie," povedal.

Filip v liste uviedol, že bude bojovať proti všetkým formám rasizmu, a dodal, že chce podporiť debatu o tejto problematike, ktorú začal belgický parlament.

Demonštranti v Belgicku v posledných týždňoch poškodili alebo strhli niekoľko sôch kráľa Leopolda II.

Niektoré inštitúcie odstránili jeho busty alebo sochy v snahe zmierniť hnev verejnosti.