Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Belgický kráľovský pár odletel na oficiálnu návštevu Grécka

Belgický kráľ Filip a kráľovná Matilda, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Návšteva sa koná na základe pozvania gréckej prezidentky Kateriny Sakellaropulovej.

Brusel 2. mája (TASR) - Belgický kráľovský pár odcestoval v pondelok do Grécka na trojdňovú štátnu návštevu a prvú oficiálnu zahraničnú cestu uskutočnenú od vypuknutia pandémie koronavírusu v Belgicku v polovici marca 2020. Informuje spravodajca TASR s odkazom na belgické médiá.

Kráľa Filipa a kráľovnú Mathildu sprevádza v Grécku vicepremiérka Petra De Sutterová, ako aj predsedovia vlád regiónov Valónska, Flámska, Valónsko-bruselskej federácie, regiónu Brusel a nemeckojazyčnej oblasti. Súčasťou oficiálnej delegácie sú aj predstavitelia akademickej obce a obchodného sektora.

Návšteva sa koná na základe pozvania gréckej prezidentky Kateriny Sakellaropulovej. Belgická delegácia sa stretne s najvyššími predstaviteľmi Helénskej republiky, pričom kráľovský pár má na programe aj viaceré akademické a ekonomické podujatia. Súčasťou programu rokovaní je aj téma spojená s integráciou utečencov a boj proti chudobe detí.

Posledná oficiálna návšteva belgického kráľovského páru v zahraničí sa uskutočnila v Luxemburgu v októbri 2019. Počas trvania pandémie kráľ a kráľovná svoju pracovnú agendu upravili.

Ide v poradí o druhú oficiálnu návšteva belgického monarchu v Grécku - prvá sa uskutočnila v roku 2001 a viedol ju bývalý kráľ Albert II.

Podľa televíznej stanice RTBF cieľom kráľovej oficiálnej návštevy v Grécku je posilniť väzby medzi oboma krajinami. V posledných rokoch prešlo Grécko niekoľkými krízami: finančnou, migračnou a zdravotníckou, pričom trpí aj následkami klimatických zmien. Grécka ekonomika opäť zaznamenáva rast a chce zaistiť udržateľný digitálny a energetický prechod. Podľa RTBF to predstavuje veľkú príležitosť pre belgické spoločnosti zúčastniť sa na tejto transformácii.





(spravodajca TASR Jaromír Novak)