Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Belgický premiér odsúdil vlnu násilia počas protestov proti opatreniam

Na archívnej snímke polícia používa vodné delo počas protestu proti sprísňovaniu opatrení zameraných na spomalenie šírenia koronavírusu v centre Bruselu v nedeľu 21. novembra 2021. Foto: TASR/AP

De Croo vyjadril podporu polícii a vyzval na pokojnú diskusiu o pandémii a očkovaní.

Brusel 22. novembra (TASR) - Belgický premiér Alexander De Croo v pondelok označil ako "úplne neprijateľné" násilné udalosti a potýčky s políciou, ku ktorým došlo v nedeľu v Bruseli počas demonštrácie zvolanej na protest proti sprísneniu obmedzení zavedeným v snahe zabrániť šíreniu COVID-19. Uviedla to televízna stanica RTBF.

De Croo vo vyhlásení, ktoré predniesol po pracovnom stretnutí s francúzskym premiérom Jeanom Castexom, vyjadril podporu polícii a vyzval na pokojnú diskusiu o pandémii a očkovaní, ktorá "by nemala byť založená na dezinformáciách".

Traja belgickí policajti boli počas nedeľňajšej konfrontácie s demonštrantmi zranení a asi 40 demonštrantov bolo zatknutých. V Bruseli sa zišlo okolo 35.000 ľudí, aby pod heslom "Spoločne za slobodu" protestovali proti novým opatreniam federálnej vlády. Demonštrácia sa začala pokojne, neskôr však polícia musela použiť vodné delá a slzotvorný plyn, aby sa bránila pred skupinou ľudí, ktorí do policajtov hádzali rôzne predmety.

"Polícia pracuje na zaistení našej bezpečnosti vo veľmi zložitom období. Násilie voči polícii je neprijateľné," zdôraznil De Croo. Upozornil, že niektorí násilní demonštranti mali kapucne a zahalené tváre a vyvesovali flámske nacionalistické vlajky, čo podľa jeho slov nemá nič spoločné s osobnou slobodou a je iba "zločinným správaním".
Na archívnej snímke belgický premiér Alexander De Croo v Bruseli 27. novembra 2020.
Foto: TASR/AP

Vzhľadom na nárast infekcií a hospitalizácií v súvislosti s ochorením COVID-19 vláda minulý týždeň rozhodla o sprísnení obmedzení prístupu na niektoré kultúrne, spoločenské a športové podujatia a na verejné miesta. Ochranné rúško sa stalo povinné aj pre držiteľov covidpasov a opätovne sa zaviedla práca z domu, najmenej štyri dni v týždni. Po troch týždňoch vláda toto rozhodnutie opäť prehodnotí.

Nespokojnosť časti verejnosti vzbudzuje aj návrh ministra zdravotníctva, aby všetci lekári a zdravotníci boli od 1. apríla 2022 povinne zaočkovaní, ináč prídu o prácu. O tomto návrhu bude v týchto dňoch rokovať federálny parlament, pričom poslanci z niektorých strán môžu byť ovplyvnení "správaním ulice".

Premiér De Croo v tejto súvislosti hovorí o potrebe širšej diskusie, a to aj s ľuďmi, ktorí majú pochybnosti. Podľa neho však táto debata musí byť založená na správnych informáciách, nie na dezinformáciách, a mala by sa viesť pokojne.