Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Bellingcat: Bykova otrávili ako Navaľného a Kara-Murzu

Ruský opozičný líder Alexej Navaľnyj stojí počas vypočúvania na súde, 2. februára 2021 v Moskve, archívne foto. Foto: TASR/AP

Tím investigatívnych novinárov z portálu Bellingcat zistil, že predpokladaní dôstojníci FSB začali Bykova sledovať najmenej rok pred otravou.

Moskva 9. júna (TASR) - Dôstojníci ruskej tajnej služby FSB, ktorí údajne otrávili politika Alexeja Navaľného a novinára Vladimira Kara-Murzu, rok sledovali aj známeho spisovateľa, básnika a publicistu Dmitrija Bykova, až kým nebol v roku 2019 hospitalizovaný po prudkom zhoršení zdravotného stavu, k čomu došlo na palube lietadla.

S odvolaním sa na investigatívny web Bellingcat o tom v stredu informoval spravodajský web Novaja gazeta (NG).

Bykov je známy aj ako životopisec Borisa Pasternaka, Bulata Okudžavu, Maxima Gorkého a Vladimira Majakovského. Na prelome 20. a 21. storočia sa stal moderátorom viacerých televíznych projektov a účinkoval tiež v rozhlase, kde mal aj autorské programy. Angažuje sa ako občiansky aktivista a je veľkým kritikom súčasného ruského vedenia a prezidenta Vladimira Putina. Pôsobí aj ako pedagóg či filmový kritik.
Na archívnej snímke ruský spisovateľ Dmitrij Bykov drží v rukách národné literárne ocenenie Big Book award, ktoré získal za svoju knihu "Boris Pasternak" 22. novembra 2006 v Moskve.
Foto: TASR/AP

Tím investigatívnych novinárov z portálu Bellingcat zistil, že predpokladaní dôstojníci FSB začali Bykova sledovať najmenej rok pred otravou – zrejme už v máji 2018, keď išiel prednášať do mesta Ufa. K otrave došlo o rok neskôr, v apríli 2019, keď bol spisovateľ v Novosibirsku.

Podľa novinárov sa tam agentom FSB podarilo dostať do hotelovej izby, kde bol Bykov ubytovaný. Predpokladajú, že Bykov bol otrávený rovnakým spôsobom ako Navaľnyj – otravnou látkou nanesenou na spodnú bielizeň.

NG dodala, že Bykovovi prišlo nevoľno 16. apríla počas letu z Novosibirska do Ufy, kde ho po pristátí lietadla hospitalizovali. Niekoľko dní tam bol napojený na pľúcnu ventiláciu. Lekárske konzílium 18. apríla súhlasilo s jeho prevozom do Moskvy. Z bezvedomia sa Bykov prebral 22. apríla, pričom začal samostatne dýchať aj hovoriť.

Bykov bol vždy presvedčený, že dôvodom jeho náhlej hospitalizácie bol pokus o otrávenie.

Bellingcat vo svojom materiáli poznamenal, že Bykov mal veľa symptómov ako Navaľnyj: neobvykle silné potenie a pri normálnej frekvencii srdcovej činnosti mu zistili hypovolémiu (zníženie celkového množstva krvi).

Lekári však vtedy nedospeli k jednoznačnej diagnóze. Rovnako ako v prípade Navaľného zvažovali okrem iného aj verziu súvisiacu s dekompenzáciou diabetu či infarkt. Táto verzia sa však ukázala ako neudržateľná.

Všetci lekári, s ktorými novinári z Bellingcatu hovorili, totiž uviedli, že taký klinický obraz ako u Bykova nemohli spôsobiť žiadne prirodzené príčiny.

Šéf investigatívneho tímu Bellingcatu Christo Grozev v rozhovore pre rozhlasovú stanicu Echo Moskvy v stredu uviedol, že novinárskym pátraním sa zistilo, že "týmito otravami sa v FSB zaoberá asi desať ľudí". Podľa jeho slov je zvláštne, že si ako obeť otravy vybrali práve Bykova.

"Mysleli sme, že pasú po opozičníkoch, ktorí veľmi aktívne bojujú proti vláde, ale Bykov je básnik, autor kníh, prednáša. Najabsurdnejšie je, že išli po ňom, keď prednášal o Karlssonovi zo strechy (postava rovnomennej knihy Astrid Lindgrenovej) a Harrym Potterovi," dodal.