Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 8. jún 2024Meniny má Medard
< sekcia Zahraničie

Belousov: Musíme na Ukrajine zvíťaziť s minimálnymi ľudskými stratami

Na snímke Andrei Belousov. Foto: TASR/AP

Rusko by podľa Belousova malo použiť všetky pokročilé a efektívne nástroje vo svojom arzenáli, aby zabezpečilo takéto víťazstvo, povedal.

Moskva 14. mája (TASR) — Jednou z priorít Ruska je dosiahnuť víťazstvo v bojoch na Ukrajine s minimálnymi ľudskými stratami. V utorok to na pôde Rady federácie, hornej komory parlamentu, povedal Andrej Belousov, nominant ruského prezidenta Vladimira Putina na funkciu ministra obrany, ktorý je pripravený "vynaložiť všetky svoje sily, zdravie a v prípade potreby aj život na vyriešenie zadaných úloh". TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Rusko by podľa Belousova malo použiť všetky pokročilé a efektívne nástroje vo svojom arzenáli, aby zabezpečilo takéto víťazstvo, povedal. Treba tiež zabezpečiť, aby sa výdavky na obranu využívali efektívnejšie.

"Nepriateľ sa rýchlo učí. Situácia v oblasti používania nových technológií sa mení doslova každý týždeň. A tu sa netreba len učiť, ale predbehnúť nepriateľa," povedal Belousov s tým, že Rusko potrebuje vypracovať "nové metódy vedenia vojny".

Dôležitou úlohou je podľa Belousova, ekonóma bez vojenských skúseností, ktorého Putin nečakane nominoval v nedeľu namiesto doterajšieho šéfa rezortu obrany Sergeja Šojgua, doplniť stavy ozbrojených síl. Nepôjde však o mobilizáciu, ale o "plánované opatrenia". Mobilizáciu Putin nariadil koncom roka 2022, keď bolo povolaných 300.000 záložníkov.

Belousov tiež povedal, že je nevyhnutné, aby ruskí vojaci mali najmodernejšie vybavenie vrátane dronov, komunikačných systémov, osobných ochranných prostriedkov a zariadení na elektronický boj, ako aj dostatok munície.

Medzi ďalšie priority zaradil Belousov riešenie otázok súvisiacich s opatreniami sociálnej podpory pre vojenský personál. Problémy sú s včasnosťou vyplácania príspevkov, bývaním a dostupnosťou zdravotníckych služieb, ktoré civilné inštitúcie poskytujú vojenskému personálu, konštatoval.

Putin 12. mája odvolal Sergeja Šojgua z funkcie ministra obrany a vymenoval ho za tajomníka Rady bezpečnosti Ruskej federácie. Šojgu viedol ministerstvo obrany od novembra 2012.

Belousov prevezme dôležitý silový rezort v čase prepuknutia veľkého úplatkárskeho škandálu na ministerstve obrany, ktorý sa v utorok rozšíril zatknutím šéfa hlavného personálneho riaditeľstva generálporučíka Jurija Kuznecova pre podozrenie z prijatia úplatku obzvlášť veľkého rozsahu. V jeho bydlisku sa pri prehliadke našla hotovosť v rubľoch a cudzej mene v hodnote viac ako 100 miliónov rubľov. Zaistili uňho zlaté mince, zberateľské hodinky a luxusné predmety, informoval Vyšetrovací výbor Ruskej federácie (Sledkom).