Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Siarhej Cichanovski bol odsúdený na 18 rokov väzenia

Na snímke bloger Siarhej Cichanovski (uprostred) stojí v súdnej sieni v bieloruskom meste Gomel 14. decembra 2021. Foto: TASR/AP

Cichanovského uznali za vinného z organizovania masových nepokojov a podnecovania spoločenskej nenávisti, uviedla BelTa.

Minsk 14. decembra (TASR) - Bieloruský disident, bloger a politický aktivista Siarhej Cichanovski bol odsúdený na 18 rokov väzenia. V utorok o tom informovala bieloruská štátna agentúra BelTA. Trest si odpyká v trestaneckej kolónii s maximálnym stupňom stráženia.

Cichanovského uznali za vinného z "organizovania masových nepokojov a podnecovania spoločenskej nenávisti", uviedla BelTa. Siarhej všetky obvinenia od začiatku súdneho procesu popieral.

"Je dokázaná priama súvislosť medzi zločinmi spáchanými blogerom (Cichanovským) a činnosťou extrémistov, ktorí manipulovali verejnú mienku prostredníctvom deštruktívnych kanálov na sociálnych sieťach," napísala štátna agentúra.

Manžel líderky bieloruskej opozície Sviatlany Cichanovskej skončil za mrežami v máji 2020, keď sa pripravoval kandidovať proti bieloruskému prezidentovi Alexandrovi Lukašenkovi v augustových prezidentských voľbách. Cichanovská napokon vo voľbách kandidovala namiesto svojho manžela.

V utorok ešte pred vynesením rozsudku Cichanovská na sociálnej sieti Telegram uviedla, že verdikt v procese s jej manželom bude "nezákonný".