Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Benátky zvažujú odsoľovanie morskej vody

Benátky, ilustračné foto. Foto: TASR/AP

V Taliansku sú v súčasnosti vyššie teploty, než býva zvykom. Teploty na severe krajiny sú o 1,44 stupňa Celzia vyššie, než je priemer pre toto obdobie roka.

Benátky 18. marca (TASR) – Mesto Benátky vyvíja stratégiu na boj s nedostatkom pitnej vody. Luca Zaia, guvernér regiónu Benátsko, kam mesto patrí, oznámil nariadenie proti plytvaniu vodou. Benátky zároveň zvažujú výstavbu zariadení na odsoľovanie morskej vody. TASR o tom informuje na základe správy agentúry APA.

"Máme jeden zdroj, more, ktorý by sme mali využívať. Robia to Izraelčania, robia to aj iné krajiny a mestá, ako Dubaj, kde sú záhrady a palmy," povedal Zaia. Guvernér si podľa svojich slov uvedomuje energetickú náročnosť projektu. "Premena slanej vody na sladkú si vyžaduje veľké množstvo energie. Teraz musíme preveriť, ako veľmi by nás táto spotreba elektriny zaťažila," dodal.

Vzhľadom na nedostatok vody vyzval guvernér obyvateľov regiónu, aby ňou neplytvali. To sa okrem iného týka napríklad aj zavlažovania záhrad, čo by mali obmedziť.

V Taliansku sú v súčasnosti vyššie teploty, než býva zvykom. Teploty na severe krajiny sú o 1,44 stupňa Celzia vyššie, než je priemer pre toto obdobie roka. Hladiny veľkých jazier, ako Lago di Garda, Lago di Como a Lago Maggiore prudko klesli. Združenie poľnohospodárov Coldiretti varovalo, že to môže mať na odvetvie vážne dosahy.