Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Zahraničie

Benátsko testuje klientov a pracovníkov opatrovateľských domovov

Ilustračná foto. Foto: TASR - Roman Hanc

Región na severovýchode Talianska očakáva, že vyšetrenia ostatných obyvateľov zo všetkých 370 zariadení ukončí do stredy.

Soave 14. apríla (TASR) - Predstavitelia talianskeho regiónu Benátsko v utorok hlásili, že šesť percent obyvateľov tamojších opatrovateľských domovov malo pozitívny výsledok testu na nový koronavírus - a to z 24.604 otestovaných klientov, čo sú tri štvrtiny celkového počtu obyvateľov takýchto domovov. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

Región na severovýchode Talianska očakáva, že vyšetrenia ostatných obyvateľov zo všetkých 370 zariadení v Benátsku ukončí do stredy. Každý, kto mal pozitívny test na protilátky v krvi, podstúpil aj test na určenie, či je pozitívny na ochorenie COVID-19 spôsobované novým koronavírusom. Pri tom istom vyšetrení sa zistilo, že pozitívne testovaní na vírus boli dosiaľ aj tri percentá pracovníkov domovov spomedzi zatiaľ otestovaných 70 percent zamestnancov.

Benátsko je na čele talianskych regiónov v počte testov na koronavírus na jedného obyvateľa - zatiaľ urobilo 208.878 testov na päť miliónov obyvateľov regiónu. Guvernér Benátska Luca Zaia uviedol, že smrtnosť v opatrovateľských domovoch v Benátsku je približne polovičná oproti celoštátnej, teda asi 15-percentná v porovnaní s celoštátnou 30-percentnou.

Počet hospitalizovaných s koronavírusom je 1660, čo je pokles oproti vrcholu krízy s 3500 hospitalizovanými. Z tohto počtu je na jednotkách intenzívnej starostlivosti (JIS) 233 ľudí.