Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Benedikt XVI. žiada odstránenie svojho mena z kontroverznej knihy

Emeritný pápež Benedikt XVI. Foto: TASR/AP

Kniha s názvom "Z hĺbky našich sŕdc: Kňazstvo, celibát a kríza katolíckej cirkvi" vyjde v stredu vo Francúzsku. Úryvky z nej zverejnili počas uplynulého víkendu.

Vatikán 14. januára (TASR) - Emeritný pápež Benedikt XVI. požaduje, aby bolo jeho meno ako spoluautora odstránené z kontroverznej knihy zaoberajúcej sa celibátom kňazov. V utorok to oznámil jeho osobný tajomník Georg Gänswein.

Arcibiskup Gänswein pre tlačovú agentúru Reuters uviedol, že v mene bývalej hlavy katolíckej cirkvi oslovil hlavného autora danej publikácie kardinála Roberta Saraha, aby požiadal príslušné vydavateľstvo o vykonanie nevyhnutných zmien.

Niektorí rímskokatolícki učenci emeritnému pápežovi vytkli jeho komentáre uvedené v inkriminovanej knihe, tvrdiac, že jeho slová predstavujú riziko destabilizácie pre úradovanie pápeža Františka.

Kniha s názvom "Z hĺbky našich sŕdc: Kňazstvo, celibát a kríza katolíckej cirkvi" vyjde v stredu vo Francúzsku. Úryvky z nej zverejnili počas uplynulého víkendu.

Ide o najnovší zvrat v prípade, ktorý rozvíril vody v rímskokatolíckej cirkvi, zdôraznil polarizáciu medzi konzervatívcami a progresívcami v 1,3-miliardovej cirkvi a vyvolal novú diskusiu o úlohe bývalého pápeža.

Sarah len niekoľko hodín predtým odmietol obvinenia médií, že použil Benediktove meno bez povolenia a využil zoslabnutého 92-ročného bývalého pápeža.

"Čestne prehlasujem, že Benedikt XVI. vedel, že náš projekt dostane podobu knihy. Môžem povedať, že sme si vymenili niekoľko textov na vykonanie korekcií," napísal Sarah na sociálnej sieti Twitter.

Sarah (74) neskôr uviedol, že v ďalších vydaniach tejto knihy bude Benedikt uvedený ako prispievateľ a nie ako spoluautor. "Plný text však zostane bez akejkoľvek zmeny," dodal.