Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Benediktov dôverník vydal knihu, ktorá vypovedá o napätí medzi pápežmi

Pápež Benedikt XVI. (vpravo) v sprievode osobného sekretára arcibiskupa Georga Gansweina prichádza na pravidelnú generálnu audienciu v aule Pavla VI. vo Vatikáne Foto: TASR/AP

Memoáre s názvom "Nič než pravda: Môj život po boku Benedikta XVI." odhaľujú detaily napätia medzi zosnulým emeritným pápežom a jeho liberálnejším nástupcom, pápežom Františkom.

Vatikán 12. januára (TASR) - Len týždeň po pohrebe pápeža Benedikta XVI. vyšla vo štvrtok knižná publikácia jeho osobného tajomníka, nemeckého arcibiskupa Georga Gänsweina. TASR správu prevzala z tlačovej agentúry AFP.

Memoáre s názvom "Nič než pravda: Môj život po boku Benedikta XVI." odhaľujú detaily napätia medzi zosnulým emeritným pápežom a jeho liberálnejším nástupcom, pápežom Františkom.

Gänswein vo svojej knihe približuje súkromné rozhovory s oboma pápežmi a mapuje vzostup Benedikta XVI. (nemeckého kardinála Josepha Ratzingera) k moci, ako aj jeho desaťročie strávené na dôchodku po rezignácii z roku 2013.

Vatikán na vydanie knihy oficiálne nereagoval, ale František si v pondelok zavolal Gänsweina na súkromné stretnutie – po niekoľkých dňoch, počas ktorých 66-ročný Gänswein poskytoval médiám rozhovory súvisiace s vydaním memoárov.

V jednom z týchto interview uviedol, že Benedikta XVI. "bolelo srdce", keď František fakticky zrušil rozhodnutie svojho predchodcu zmierniť obmedzenia týkajúce sa používania tradičnej latinskej omše.

Benedikt XVI. bol až do svojej smrti predstaviteľom konzervatívneho krídla katolíckej cirkvi, ktoré považuje Františka za príliš liberálneho. Benedikt XVI. zomrel vlani 31. decembra vo veku 95 rokov vo Vatikáne.

Gänswein bol od roku 2003 neustále prítomný po Ratzingerovom boku a počas jeho posledných rokov, ktoré emeritný pápež prežil vo vatikánskom kláštore, bol jeho komorníkom.

Gänswein vo svojej novej knihe opisuje Benediktove rozpaky nad niektorými Františkovými rozhodnutiami, ako aj Františkove zjavné pokusy udržať svojho predchodcu pod kontrolou.

Benedikt XVI. po svojej rezignácii prisľúbil, že bude žiť "ukrytý pred svetom", ale tento sľub porušil a vyjadril sa k niekoľkým citlivým otázkam.

Poslednou kvapkou bola kniha o kňazskom celibáte z roku 2020, ktorej je Benedikt XVI. spoluautorom. Podľa AFP išlo o katastrofu, čo sa týka vzťahov cirkvi s verejnosťou, a František z toho čiastočne obvinil svojho predchodcu, tvrdí Gänswein.