Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Benelux podporil proeurópske smerovanie Ukrajiny

Na archívnej snímke belgická premiérka Sophie Wilmesová. Foto: TASR/AP

Trojica diplomatov z Beneluxu je na dvojdňovej návšteve Ukrajiny, aby podporila jej proeurópske smerovanie.

Brusel 7. mája (TASR) - Ministri zahraničných vecí Beneluxu (Belgicka, Holandska a Luxemburska) v piatok ráno v Kyjeve vzdali poctu obetiam takzvaného majdanu, čiže obetiam potlačovania proeurópskych demonštrácií, ktoré v roku 2014 znamenali zvrat v histórii Ukrajiny. Uviedla to tlačová agentúra Belga.

Na kyjevskom Námestí nezávislosti sa na slávnostnom ceremoniáli v prítomnosti ukrajinského ministra zahraničných vecí Dmytra Kulebu zúčastnili šéfka belgickej diplomacie Sophie Wilmesová a jej rezortní partneri z Holanďanka a Luxemburska Stef Blok a Jean Asselborn.

Trojica diplomatov z Beneluxu je na dvojdňovej návšteve Ukrajiny, aby podporila jej proeurópske smerovanie. Kuleba návštevu označil za "silné posolstvo podpory v týchto mimoriadnych časoch".

Delegáciu z krajín Beneluxu prijme aj ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Ukrajina vyzvala Západ, aby sa vyslovil proti krokom ruského prezidenta Vladimira Putina, ktorý minulý mesiac zhromaždil početné vojenské jednotky a techniku na ukrajinských hraniciach. Ruská strana medzitým začala so sťahovaním svojich ozbrojených síl od hraníc s Ukrajinou.



(spravodajca TASR Jarormír Novak)