Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Bennett a Sísí hovorili o bilaterálnych vzťahoch a mierovom procese

Na archívnej snímke izraelský premiér Naftali Bennett Foto: TASR / AP

Prezident Sísí vo svojom vyjadrení zdôraznil, že podporuje všetky snahy zamerané na dosiahnutie úplného prímeria založeného na riešení v podobe dvoch štátov".

Káhira 13. septembra (TASR) - Izraelský premiér Naftali Bennett sa v pondelok stretol s egyptským prezidentom Abdalom Fattáhom Sísím. Hovorili o bilaterálnych vzťahoch, obnovení mierového procesu medzi Izraelom a Palestínčanmi a ďalšom regionálnom a medzinárodnom vývoji. Informovala o tom agentúra AP.

Izraelský premiér po stretnutí Sísímu poďakoval za rolu, ktorú Egypt zohráva pri udržiavaní bezpečnosti a stability v pásme Gazy a za pomoc, ktorú Egypt Izraelu ponúkol v súvislosti s izraelskými občanmi, ktorí sa v priebehu konfliktu stratili alebo boli zadržaní. Podľa Bennetta tiež vzťah Izraela s Egyptom položil základy pre vzťahy židovského štátu s inými arabskými krajinami.

Prezident Sísí vo svojom vyjadrení zdôraznil, že podporuje všetky snahy zamerané na dosiahnutie úplného prímeria založeného na riešení v podobe dvoch štátov".

Egypt sa stal v roku 1979 vôbec prvou arabskou krajinou, ktorá podpísala s Izraelom mierovú dohodu. Káhira zároveň zohrala v máji tohto roku kľúčovú úlohu ako sprostredkovateľ prímeria medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas, ktoré sa podarilo dosiahnuť po 11-dňových ťažkých vzájomných bojov, pripomína AP.

Egypt pravidelne hostí vedúcich predstaviteľov Hamasu, ako aj predstaviteľov konkurenčného hnutia Fatah palestínskeho prezidenta Mahmúda Abbása. Zároveň si zachováva silné diplomatické, bezpečnostné a ekonomické vzťahy s Izraelom.

Sísí hostil v pondelok premiéra Izraela v egyptskom červenomorskom letovisku Šarm aš-Šajch ležiacom na juhu Sinajského polostrova. K dosiaľ poslednému stretnutiu egyptského prezidenta s izraelským predsedom vlády pritom došlo v januári 2011, keď egyptský prezident Husní Mubárak prijal vtedajšieho izraelského premiéra Benjamina Netanjahua.

Agentúra dodáva, že k Bennettovej návšteve dochádza len desať dní po tom, ako sa v Káhire so Sísím stretol Mahmúd Abbás.