Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Bennett žiada okamžité prerušenie jadrových rokovaní s Iránom

Na archívnej snímke izraelský premiér Naftali Bennett Foto: TASR / AP

Izraelský premiér je vytrvalým odporcom jadrovej dohody medzi Iránom a svetovými mocnosťami z roku 2015, o oživenie ktorej sa Západ usiluje.

Jeruzalem 2. decembra (TASR) - Izraelský premiér Naftali Bennett vo štvrtok žiadal "okamžité prerušenie" obnovených jadrových rokovaní medzi Iránom a svetovými mocnosťami. Islamskú republiku zároveň obvinil z "jadrového vydierania", informovala agentúra AFP.

Bennett v telefonickom rozhovore s americkým ministrom zahraničných vecí Anthonym Blinkenom zároveň žiadal, aby namiesto jadrových rokovaní boli voči Iránu podniknuté "konkrétne opatrenia".

Izraelský premiér je vytrvalým odporcom jadrovej dohody medzi Iránom a svetovými mocnosťami z roku 2015, o oživenie ktorej sa Západ usiluje, pripomína AFP.

Irán podľa Bennetta ako rokovaciu taktiku využíva "jadrové vydieranie", v dôsledku čoho je potrebné okamžité prerušenie rokovaní a prijatie konkrétnych krokov zo strany svetových mocností, uvádza sa vo vyhlásení Bennettovho úradu.

Blinken podľa vyhlásenia informoval Bennetta o tom, čo sa dialo na rokovaniach, k obnoveniu ktorých došlo v pondelok po päťmesačnej prestávke.

Británia, Čína, Francúzsko, Nemecko, Rusko a USA podpísali v roku 2015 vo Viedni s Iránom tzv. jadrovú dohodu – známu aj pod názvom Spoločný komplexný akčný plán (JCPOA) –, ktorá zaviazala Teherán, aby výmenou za zrušenie medzinárodných ekonomických sankcií výrazne obmedzil svoje jadrové kapacity.

Dohoda však bola narušená po tom, ako v roku 2018 bývalý americký prezident Donald Trump svoju krajinu z tejto dohody vyňal a USA voči Iránu opätovne zaviedli sankcie. Teherán rok po tomto kroku postupne začal upúšťať od svojich záväzkov z dohody.

Obnovené rozhovory sa začali ešte v apríli po tom, ako Trumpov nástupca v Bielom dome Joe Biden preukázal vôľu vrátiť sa späť za rokovací stôl a zrušiť Trumpom uvalené sankcie. Rokovania však boli prerušené od júna, keď sa v Iráne konali prezidentské voľby a do funkcie prezidenta zvolili ultrakonzervatívneho Ebráhíma Raísího.