Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Zahraničie

Benny Ganc schválil opatrenia na zlepšenie vzťahov s Palestínčanmi

Benny Ganc, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Opatrenia zahŕňajú presun výnosov z daní na palestínske autonómne územia.

Jeruzalem 29. decembra (TASR) - Izraelský minister obrany Benny Ganc schválil v stredu sériu opatrení zameraných na zlepšenie vzťahov s Palestínčanmi. Prijatiu opatrení predchádzalo stretnutie s palestínskym prezidentom Mahmúdom Abbásom. Píše o tom agentúra AP.

Ganc sa s Abbásom stretol v utorok večer vo svojej súkromnej rezidencii v Tel Avive. Bolo to Abbásovo prvé stretnutie s oficiálnym predstaviteľom Izraela na území židovského štátu od roku 2010.

Hovorili spolu o "celom rade bezpečnostných otázok a civilných témach", oznámilo v stredu ministerstvo obrany.

Gancova kancelária oznámila, že schválila opatrenia "posilňujúce dôveru", ktoré zahŕňajú presun výnosov z daní na palestínske autonómne územia, schválenie stoviek povolení pre palestínskych obchodníkov a ďalšie osoby a priznanie pobytu pre približne 9500 Palestínčanov žijúcich v Predjordánsku a v pásme Gazy.

Výnosy z daní sú dôležitým zdrojom financií pre Palestínčanov, ktorí zápasia s nedostatkom peňažných prostriedkov, pripomína AP. Izrael vyplácanie týchto výnosov v júli obmedzil. Palestínčanov tým potrestal za poskytovanie finančných podpôr páchateľom teroristických činov.

Izraelský premiér Naftali Bennett nesúhlasí s vytvorením nezávislého štátu palestínskych Arabov. Jeho vláda neprejavila záujem obnoviť mierové rokovania, ktoré stagnujú už viac ako desať rokov. Bennett však povedal, že chce zmierniť napätie medzi Izraelom a Palestínčanmi prostredníctvom zlepšenia životných podmienok v Predjordánsku.

V Predjordánsku – na západnom brehu rieky Jordán – a vo východnom Jeruzaleme došlo v uplynulých týždňoch k viacerým útokom Palestínčanov na Izraelčanov, niektoré si vyžiadali i obete na životoch. Okrem toho sa objavili správy o násilných činoch izraelských osadníkov proti palestínskym obyvateľom.